Ericcson u velikoj transformaciji poslovanja

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsoon potvrdio je u utorak medijska izvješća prema kojima namjeravaju ukinuti 3.000 radnih mjesta u Švedskoj, precizirajući da će više od polovine njih biti ugašeno u odjelima proizvodnje, te istraživanja i razvoja.

Iz švedske kompanije navode da će u proizvodnji ukinuti oko tisuću radnih mjesta, 800 u odjelu za istraživanje i razvoj te 1.200 u ostalim dijelovima poslovanja. Ujedno najavljuju da u iduće tri godine namjeravaju zaposliti 1.000 radnika u odjelu za istraživanje i razvoj u sklopu “opsežne transformacije” poslovanja.

Pojašnjavaju da namjeravaju smanjiti broj administrativnih radnih mjesta u tom odjelu a da im paralelno trebaju nova znanja na području novih tehnologija pa će zato zaposliti oko tisuću inženjera u Švedskoj, i to ponajprije s fakulteta. “I dalje smo snažno fokusirani na istraživanje i razvoj i većina Ericssonovih zaposlenika već godinama radi na razvoju softvera i u uslugama a ne u proizvodnji hardvera”, istaknuo je u priopćenju izvršni direktor Ericsona Jan Frykhammar.

“Moramo poduzeti mjere kako bismo osigurali konkurentnost Ericssona na dulji rok i zadržali vodeću poziciju u tehnologiji i uslugama”, dodao je Frykhammar. Ericsson trenutno zapošljava oko 16 tisuća radnika u Švedskoj i ukupno 116 tisuća širom svijeta.

Dodatno su iz švedske kompanije u utorak najavili “opće smanjenje troškova i ukidanje vanjskih troškova, u prvom redu kroz smanjenje broja konzultanata u Švedskoj za 900, ali i kroz opće smanjenje troškova poslovanja”.

Ericsson se u posljednje vrijeme suočava s teškoćama i u srpnju su otpustili izvršnog direktora Hansa Vestberga koji je na toj dužnosti bio sedam godina. Pod njegovim vodstvom kompanija nije uspijevala parirati konkurenciji poput Nokije, Siemensa i Alcatel-Lucenta i proširiti tržišni udio na zasićenim tržištima poput onih u Europi i Sjevernoj Americi.

You may also like

0 comments