Erdoganov saveznik na čelu vladajuće stranke

Turski ministar prometa Binali Yildirim izgledni je novi čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), što znači i novi premijer, a to će učvrstiti utjecaj predsjednika Tayyipa Erdogana na vladu dok pokušava proširiti svoje ovlasti.

Yildirim, blizak Erdoganov saveznik već dvadesetak godina, bit će jedini kandidat za vodstvo AKP-a na kongresu stranke u nedjelju, izjavio je u četvrtak glasnogovornik AKP-a Omer Celik na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka izvršnog odbora stranke.

AKP, koji je osnovao Erdogan, bira novog čelnika pošto je Ahmet Davutoglu ranije ovoga mjeseca podnio ostavku na dužnost šefa stranke a time i premijera nakon sve većeg neslaganja s Erdoganom. “Njegova kandidatura za čelnika pojavila se nakon konzultacija i snažnog konsenzusa”, rekao je Celik na tiskovnoj konferenciji u Ankari.

Vjeruje se da bi Yildirim, suosnivač AKP-a, mogao podržati Erdoganov cilj da se promijeni ustav kako bi se uspostavio predsjednički sustav u zemlji, što je potez za koji protivnici kažu da će donijeti rastući autoritarizam.

Sastav nove vlade mogao bi biti objavljen u ponedjeljak, rekli su izvori u AKP-u za Reuters. Izgledni novi čelnik AKP-a i premijer Yildirim izjavio je u četvrtak da će raditi u “potpunoj slozi” s Erdoganom i obećao je da će nastaviti borbu protiv “terorističke prijetnje”.

You may also like