Erdogan u Ljubljani o bilateralnim energetskim odnosima

Ljubljana –  Slovenija i Turska imaju vrlo dobre političke odnose i žele jačanje gospodarske suradnje koja raste, uz trenutnu međusobnu robnu razmjenu od milijardu dolara godišnje, istaknuto je u ponedjeljak u Ljubljani prigodom službenog posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sloveniji.

Erdogan je nakon uvodnih razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom rekao da dvije države imaju vrlo dobre odnose i da se povećava broj kontakata na bilateralnoj razini, a suradnja jača na političkom, vojnom i trgovinskom području.

Sadašnju međusobnu razmjenu od milijardu američkih dolara Erdogan je ocijenio premalom jer postoje velike mogućnosti njena jačanja, pri čemu je spomenuo mogući zajednički nastup Turske i Slovenije u investiciji u Crnoj Gori, pri gradnji hidrocentrale Morača. Lani je Tursku posjetilo 42.000 slovenskih turista, pa se obje zemlje dogovaraju o povećanju broja putničkih linija, pri čemu je Turkish Airlines sadašnji jedan let tjedno za Ljubljanu spreman povećati na deset letova tjedno u sezoni. Osim u turizmu, moguće je povećanje ekonomske suradnje u građevinskoj, te automobilskoj industriji, naveli su Pahor i Erdogan.

Erdogana koji je u Sloveniji boravio još 2012. godine, ali tada kao premijer, prati više ministara u njegovoj vladi, te delegacija gospodarstvenika koji će sa slovenskjim kolegama popodne održati poslovnu konferenciju namijenjenu jačanju investicija i trgovine. Pahor je pred dolazak Erdogana u razgovoru za tursku agenciju Anadoliju izrazio potporu Ljubljane turskim nastojanjima da učinkovito nastavi pregovore o članstvu u Europskoj uniji, te pozvao Tursku da se uključi u slovensku inicijativu Brdo proces, namijenjenu jačanju stabilnosti i suradnje u regiji kroz jačanje političkog povjerenja.

Dolaskom u službeni posjet Sloveniji turski je predsjednik započeo svoju europsku turneju tijekom koje će idućih dana posjetiti još i Slovačku, te Rumunjsku. Novinari su Erdogana nakon susreta s Pahorom pitali i o nekim aktualnim pitanjima s područja vanjske politike, a komentirao je i stanje na Bliskom istoku.

Što se tiče opasnosti širenja terorizma zbog djelatnosti tzv. Islamske države u Iraku i Siriji, Erdogan je kazao da ISIL nije nikakva država, te da je terorizam međunarodni problem, a ne lokalno pitanje, dok je za sadašnje događaje u Jemenu ocijenio da to nije povezano sa odnosom prema Iranu. “Svi koji se miješaju u integritet Jemena morali bi otići van iz te države, a Jemen bi sam morao rješavati unutarnjopolitičke sporove između različitih vjerskih sekti”, kazao je Erdogan, dodavši da će Turska podržati Saudijsku Arabiju koja je u Jemenu intervenirala na čelu koalicije sunitskih država, te joj nuditi logističku potporu “onda kad to bude potrebno”. (Agencije)