Erdogan: Turskoj je strateški cilj ulazak u EU

Članstvo u Europskoj uniji turski je strateški cilj, a dogovor o liberalizaciji viza za Turke koji posjećuju zemlje EU-a treba ubrzati proces primanja, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan.

Njegova pisana izjava s navedenim sadržajem čini se da predstavlja pokušaj objašnjenja pozicija Ankare nakon što je prije nekoliko dana Erdogan kazao da Turska neće poduzeti promjene svog antiterorističkog zakona, čije promjene se traže na temelju dogovora s EU o problemima migranata, kada je turski predsjednik rekao “mi ćemo našim putem, vi idite svojim”. “Članstvo u EU, strateški cilj Turske, biti će izvor stabilnosti i inspiracije za regiju”, dodaje turski predsjednik u izjavi koja koincidira s Danom Europe.

“Nadam se da će dogovor o vizama smanjiti frustracije izazvane s više od 50 godina čekanja na vratima Europe…te da to ubrzava proces turskog ulaska u članstvo”, kazao je Erdogan.

Europska unija zatražila je od država članica da Turcima uvedu bezvizni režim u zamjenu za angažman Ankare na zaustavljanju migranata koji idu prema Europi, no Turska još treba izmijeniti neke dijelove zakonodavstva, uključujući promjene antiterorističkog zakona koji bi trebao biti usklađen s europskim zakonodavstvom.

Turska je u više navrata navodila da bez vizne liberalizacije neće biti ni dogovora oko migranata.

U Europi je porasla zabrinutost da bi dogovor s Turskom, koji je znatno smanjio broj migranata koji dolaze u EU s turskih obala, mogao propasti nakon što je prošlog tjedna turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je s turske strane postigao dogovor s EU, objavio da se povlači s dužnosti zbog neslaganja s Erdoganom.

Turska je pregovore o priključenju EU započela 2005. nakon što je desetljećima kucala na vrata EU, no napredak s tim u vezi išao je vrlo sporo zbog spornih pitanja uključujući ona o ljudskim pravima i Cipru.

You may also like