Erdogan traži međunarodne mjere protiv Gulena

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan zatražio je u utorak na Općoj skupštini UN-a međunarodnu akciju protiv klerika Fethulaha Gulena, kojeg optužuje za pokušaj državnog udara 15. srpnja.

“S ove govornice pozivam sve naše prijatelje da poduzmu potrebne mjere protiv Gulenove terorističke organizacije zbog vlastite sigurnosti i budućnosti svojih naroda”, rekao je.

Gulen (75) živi od 1999. u egzilu u Sjeidnjenim Državama. “Iz vlastitog iskustva nam je poznato da će, ukoliko odmah ne suzbijete tu organizaciju, sutra biti prekasno”, rekao je Erdogan.

Ustvrdio je da je Gulenova zaklada prijetnji za državnu sigurnost ne samo Turske, već 170 zemalja u kojim djeluje. “Drugim riječima, danas većinu zemalja nazočnih na ovoj Općoj skupštini ugrožava ta tajna struktura”, dodao je.

Ankara je više puta tražila od Washingtona izručenje Fethulaha Gulena i uputila je američkim vlastima dokumente koji, tvrdi Ankara, dokazuju njegovu upletenost u neuspjeli puč. U pokušaju državnog udara poginulo je najmanje 270 osoba.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan obećao je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da Ankara neće odustati od svog stava o pripajanju Krima Rusiji. On je to izjavio na susretu dvojice političara na marginama 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, navodi se na stranici predsjednika Ukrajine.

Erdoğan je istaknuo da Turska planira i dalje podržavati Kijev po pitanju uspostavljanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kako u bilateralnom, tako i u multilateralnom pogledu, navodi se u priopćenju, prenosi RIA Novosti.

On je također istaknuo da se obnova dijaloga s Rusijom neće odraziti na stav Turske o Krimu i na pitanje “kršenja prava krimskotatarskog naroda”. Krim je ponovno ušao u sastav Rusije poslije referenduma koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini. Za prisajedinjenje Rusiji glasovalo je preko 95% stanovnika poluotoka.

You may also like

0 comments