Erdogan se ponudio kao medijator rješenja destabilizacije Makedonije

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je, tokom posjete Albaniji, kako njegova zemlja pridaje veliki značaj stabilnosti regije te da napetost u Makedoniji treba riješiti dijalogom.

Rekavši kako je svjestan da postoje oni koji nastoje narušiti stabilnost na Balkanu, Erdogan je kazao da stabilnost Makedonije ne smije biti narušena. “I mi pridajemo veliki značaj miru, stabilnosti i razvoju Balkana. Napetost u Makedoniji treba riješiti dijalogom i ne narušiti mir uspostavljen Ohridskim sporazumom. Mi smo zemlja koja je mnogo propatila zbog terorizma. Proces borbe protiv terorizma započet prije 30 godina traje i danas i znamo koje posljedice to ima. Ne želimo da bilo ko na Balkanu ili u svijetu, ma koje vjere ili nacije bio, plaća ceh terorizma. Kada je terorizam u pitanju ne možete razdvojiti pobjednika i gubitnika, tu svi gube, to je poput rata”, rekao je Erdogan.

Podsjećajući na veliki broj stradalih u potonućima brodica sa migrantima, Erdogan je rekao kako Evropska unija ne smije biti pasivna u vezi sa tim pitanjem. “Vidimo i stavove EU u vezi sa tim pitanjem. Ovo govorim kao predsjednik države koja pregovara za članstvo. Govorim jer nas to boli. Zar ćemo biti bezosjećajni prema ljudima bez doma i domovine? Zar nije dužnost razvijenih zemalja pomoći ugroženima? Svako da uradi svoj dio posla”, poručio je turski predsjednik.