Erdogan putuje u Rusiju, Sirija glavna tema razgovora

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da oni koji ne vjeruju u vojno rješenje u Siriji trebaju povući svoje vojnike iz te zemlje, nakon što su Rusija i Sjedinjene Države priopćile da vojno rješenje u Siriji nije moguće.
“Teško mi je razumjeti te komentare. Ako vojna opcija ne dolazi u obzir, tada oni koji to kažu trebaju povući svoje vojnike”, rekao je Erdogan novinarima prije odlaska za Rusiju.

On je najavio da će o tom pitanju razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da će razmotriti političko rješenje u Siriji, zajedničke korake s Rusijom u sirijskoj regiji Afrin kao i detalje sporazuma o protuzračnom raketnom sustavu S-400.

SAD je oprezan zbog napora Turske, njegove saveznice u NATO-u, da kupi taj sustav, što povećava napetosti između dviju zemalja. I Rusija i Sjedinjene Države imaju baze u Siriji, dodao je turski čelnik.

Erdogan je opisao Putina kao svog “dragog prijatelja” u izjavi za novinare u istanbulskoj zračnoj luci prije puta u Soči. Dvojica su se čelnika zadnji put sastala u Ankari u rujnu.

Erdogan bi također želio ukidanje ruskih trgovinskih i viznih ograničenja i planira razgovarati s Putinom o gradnji nuklearne elektrane u Turskoj.

You may also like

0 comments