Erdogan planira politički skup u Europi u svibnju

 Turski predsjednik Tayyip Erdogan u utorak je najavio da će idućeg mjeseca u Europi održati izborni skup, no odbio je otkriti u kojoj državi.
Erdogan je u Ankari svojoj stranci Pravde i razvoja (AKP) otkrio da će se skup održati u jednoj sportskoj dvorani.

“U svibnju ćemo održati svoj prvi sastanak u sportskoj dvorani u Europi, ako Bog da. Sve pripreme su gotove. Zasad ne želim reći u kojoj će to državi biti”, rekao je turski predsjednik.

On se prošle godine sukobio s europskim dužnosnicima oko pokušaja AKP-a da održi skupove u europskim gradovima s turskom dijasporom, u sklopu kampanje uoči referenduma o proširenju predsjedničkih ovlasti.

Njemačka, Nizozemska i Austrija su zabranile te događaje. Erdogan je prošlog tjedna zakazao prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore za 24. lipnja, gotovo godinu i pol ranije nego što su bili planirani. Izbori će se održati pod izvanrednim stanjem.

Kako bi se ojačao, AKP se ujedinio s krajnje desnom Strankom nacionalnog pokreta (MHP). U procesu ujedinjenja su i opozicijske stranke te se očekuje da će u narednim danima objaviti imena svojih predsjedničkih kandidata.

Nakon nadolazećih izbora na snagu će stupiti ustavne promjene koje znatno jačaju funkciju predsjednika, usvojene na referendumu 2017. Opozicija tvrdi kako te reforme ugrožavaju državni demokratski poredak.

You may also like