Home Ekonomija Erdogan otvara predstavništvo HGK u Turskoj?

Erdogan otvara predstavništvo HGK u Turskoj?

by Energypress.net

U današnjem je svijetu privatni sektor najvažniji pokretač ekonomije. Kad se sve sagleda u globalnoj ekonomiji, privatni sektor ima posebnu ulogu. Nadam se da će se u razdoblju koje slijedi održati i susret u Istanbulu i da će HGK otvoriti predstavništvo u Turskoj, kazao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu.

Dodao je da je svjestan da hrvatsko gospodarstvo i dalje prolazi kroz krizu i da je i Turska imala velikih problema u prošlosti. “Godine 2001. prolazili smo kroz najtežu krizu, ali zahvaljujući strukturnim reformama prevladali smo probleme. Uspjeli smo upravo zahvaljujući privatnom sektoru. Kada sam stupio na dužnost, imali smo više državnu ekonomiju, ali prvi su nam koraci bili smanjivanje državnog uplitanja, a državne strukture smo podvrgnuli privatizaciji“, rekao je Erdoğan te je istaknuo da su političari uspješni tek onda kada se odmaknu od birokratske oligarhije. „Ne uklonite li birokratsku oligarhiju, ništa ne možete napraviti”, istaknuo je Erdoğan, najavivši da će Turska uskoro samo u hrvatskome turističkom sektoru postići trostruko veća ulaganja. „U Hrvatskoj se događaju privatizacije vrijedne 500 milijuna dolara i to su projekti koji nas zanimaju. Osobito je važna i ekološka poljoprivreda, projekti navodnjavanja, plodna zemlja, obrazovana radna snaga i blizina Europe. Sve su to velike hrvatske prednosti“, smatra turski predsjednik.

„Na nama političarima jest da potičemo gospodarsku suradnju, da vam pružamo potporu, otvaramo vrata i prostor za djelovanje, a na vama je da kroz ta vrata kročite i ostvarite poslovnu suradnju“, rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i dodala da razvijenost turskoga gospodarstva, njegova veličina i struktura, gotovo obvezuju na jačanje gospodarskih veza.

„Moramo se ugledati na tursku ekonomiju koja je od 2002. doslovno procvjetala“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši da postoji još mnogo prostora za razvoj gospodarske suradnje te da je realno očekivati podizanje robne razmjene na milijardu dolara sa sadašnjih 350 milijuna. „Turska ima 75 milijuna stanovnika, a mi izvozimo tek nešto više od 100 milijuna dolara, što znači da stanovnik Turske ne potroši ni dolar i pol na proizvode i usluge iz Hrvatske, dok istovremeno jedan stanovnik Hrvatske potroši 60-ak dolara na turske proizvode“, objasnio je Burilović te dodao da su sudionici foruma na pravome mjestu kako bi se to stanje promijenilo i da se nada novim ugovorenim poslovima između 150 turskih i 450 hrvatskih tvrtki koliko ih je na današnjem skupu.

„Naša najveća prednost jest jedinstven geostrateški položaj. Jedina smo europska zemlja koja je istovremeno i dunavska i jadranska što može i mora služiti kao pozitivan impuls za jačanje suradnje, ne samo s Turskom, već i s drugim zemljama“, rekao je predsjednik HGK.

Burilović je upozorio i na zapreke u daljnjoj suradnji od kojih se ponajviše ističe problem viznog režima nakon pristupanja Hrvatske EU. „Uvođenje viza turskim građanima negativno se odrazilo na hrvatski turizam. Broj dolazaka i noćenja Turaka doslovce se preko noći prepolovio“ rekao je Burilović te napomenuo kako je važno pronaći trajno i učinkovito rješenje. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je da je nužna jača suradnja kako bismo ostvarili zajedničke ciljeve i postigli rast. „Turska je postala značajan investitor u Hrvatskoj, u turizmu, bankarstvu i energetskom sektoru. Ova Vlada razvija strateške projekte, LNG terminal na otoku Krku, želimo osigurati novi dobavni pravac za plin te osigurati više energetske sigurnosti”, rekao je Panenić.

Turski ministar gospodarstva, Mustafa Elitaş, napomenuo je kako se poslovnjaci moraju češće vidjeti da bi što bolje surađivali. „Ekonomski odnosi ne mogu se ograničiti na političke dijaloge, oni se moraju ostvarivati među tvrtkama. Nužno je stvoriti klimu da poslovni ljudi mogu što bolje surađivati“, rekao je Elitaş. „Turska i EU više od 50 godina imaju konstantno dobre političke, gospodarske, kulturne i vojne odnose, stoga je važno da se kriza u vezi s izbjeglicama rješava zajednički“, rekao je predsjednik DEIK-a Ömer Cihad Vardan.

Nakon uvodnih izlaganja predsjednik DEIK-a Ömer Cihad Vardan i predsjednik HGK Luka Burilović potpisali su Memorandum o razumijevanju HGK – DEIK. Forum su organizirali Hrvatska gospodarska komora i turski Odbor za međunarodnu gospodarsku suradnju (DEIK).

Related Posts