Erdogan odbacio lekcije iz demokracije

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u ponedjeljak je odbacio bilo kakve zapadnjačke lekcije iz demokracije kada je posrijedi pitanje slobode tiska u Turskoj, a nakon prošlotjednih kritika američkog kolege Baracka Obame o tom pitanju.

“Svi koji nam pokušavaju održati lekciju iz demokracije i ljudskih prava, najprije se moraju osvrnuti na vlastitu sramotu”, rekao je Erdogan u govoru održanom u Ankari. U petak je, uoči sastanka s Erdoganom u Washingtonu Obama osudio “zabrinjavajuć put” koji je odabrala Turska kada je riječ o slobodi tiska.

Turski je predsjednik kazao kako ga žalosti takva Obamina izjava. Turske se vlasti optužuju da su autoritarne i da žele ušutkati oporbene medije, no Erdogan je u ponedjeljak kazao kako je Turska “trenutačno zemlja koja se protiv terorizma bori aktivnije nego ikada dosad”.

Od izbora na predsjedničku funkciju u kolovozu 2014. turski je predsjednik povećao broj sudskih progona protiv novinara, umjetnika, ali i običnih ljudi zbog “uvreda i kleveta”.

U govoru koji je uživo prenosio državni tv kanal TRT, Erdogan je, među ostalim kazao kako je prošlo vrijeme za mirovne pregovore s pripadnicima zabranjene Kurdistanske radničke stranke, te kako se militanti moraju ili predati ili će biti “neutralizirani”. PKK je u srpnju prekinula dvogodišnje primirje, nakon čega su sukobi nastavljeni. Od 1984., otkad traju, ubijeno je više od 40.000 ljudi.

Turski predsjednik je u govoru kazao i da će se područje Nagorno-Karabaha jednoga dana bez sumnje vratiti Azerbajdžanu, čiji je oduvijek dio.

You may also like