Erdogan nastavlja s uhićenjima oporbenih političara

Najmanje 35 osoba privedeno je u utorak u Turskoj u sklopu sudske istrage otvorene u Izmiru protiv imama Fethullaha Guelena, zakletog neprijatelja islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izvijestili su lokalni mediji.

Akcija je izvedena u 18 pokrajina u zemlji i dovela je do uhićenja policajaca i političkih dužnosnika, osumnjičenih za “posjedovanje vojnih i povjerljivih dokumenata”, istaknula je novinska agencija Dogan. Pokrenuta je dva dana nakon nedjeljne premoćne pobjede na parlamentarnim izborima Erdoganove stranke AK, koja je ponovno dobila apsolutnu većinu mjesta u parlamentu, izgubljenu pet mjeseci prije.

Turski predsjednik objavio je rat imamu Guelenu krajem 2013. prilikom korupcijskog skandala koji je uključivao nekoliko njemu bliskih osoba. Erdogan predbacuje svojem nekadašnjem savezniku, koji iz SAD-a upravlja utjecajnom mrežom škola, nevladinih organizacija i tvrtki, da je uspostavio “paralelnu državu” kako bi ga svrgnuo. Unazad gotovo dvije godine najjači turski političar niže sudske progone i čistke protiv pristaša imama Guelena.

You may also like