Erdogan: Na djelu je globalna kampanja protiv islama

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio kako je umjesto jedinstva, islamski svijet rasparčan. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se učesnicima na prvom Samitu muslimanskih vjerskih lidera Azijsko-pacifičkih zemalja u Istanbulu i tom prilikom istakao da se mnoge muslimanske zemlje, koje bi trebale biti mjesta spokoja i mira, danas pominju zbog sukoba, krvoprolića i suza.

Izrazivši zadovoljstvo da je Istanbul kao prijestolnica civilizacija domaćin ovako važnog skupa, Erdogan je kazao da bi susret vjerskih lidera iz regije u kojoj živi 1,2 milijarde muslimana trebao biti poticaj za gradnju novih mostova prijateljstva, saradnje i tolerancije, javlja Anadolija

Turski predsjednik Erdogan je naglasio da je ključ uspjeha svakog posla da se na početku istog donese dobra namjera i odluka, te u tom kontekstu naveo nekoliko odlomaka iz Kur’ana i izjava poslanika Muhameda a.s. koje govore upravo o tome. “U korijenu brojnih problema sa kojima se danas suočava islamski svijet leži nedostatak konsultacija, napuštanje kulture razmjene stavova i dijaloga. To je ustvari osnovni uzrok zbog kojeg nam danas nedostaje milosrđa u zajednici. Sada više ne možemo govoriti o jedinstvu islamskog svijeta, ono je rasparčano. Uvjeren sam da su ovakvi skupovi vjerskih lidera izuzetno važni za ponovno uspostavljanje jedinstva islamskog društva“, kazao je Erdogan, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Ukazujući na krize u muslimanskim zemljama regije u kojima se muslimani međusobno ubijaju, Erdogan je naveo primjer Sirije i kazao da se i predsjednik te zemlje predstavlja kao musliman, ali da je njegov državni teror svirepo ubio 366.000 muslimana, a i dalje postoje oni koji ga podržavaju. “Svima je poznato da se na globalnom planu provodi kampanja protiv muslimana, a posebno nakon napada 11. septembra u SAD-u. Zastrašujuća dešavanja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike samo doprinose tim idejama“, kazao je Erdogan i dodao da je lako osuđivati druge, ali da se islamski svijet mora i samokritički ispitati i ustanoviti uzroke koji su doveli da islamski svijet postane more krvi i suza.

You may also like