Erdogan: Merkel je trebala spriječiti glasovanje o Armencima

Turski predsjednik Tayyip Erdogan oštro je u subotu kritizirao njemačku kancelarku Angelu Merkel jer nije zaustavila glasovanje kojim su masovna ubojstva Armenaca 1915. proglašena genocidom te nije isključio mogućnost sankcija Berlinu.

Erdogan je rekao da ne razumije zašto njemačka kancelarka Angela Mekel nije uspjela uvjeriti svoju stranku da glasa protiv mjera, tvrdeći da je ona obećala učiniti sve što može da spriječi glasanje. “Sada se čudim: kako će se nakon takve odluke njemački vođe suočiti sa mnom i našim premijerom”, rekao je Erdogan u intervjuu objavljenom u nekoliko listova, uključujući dnevnik Hurriyet i provladin list Yeni Safak.

On je odbio pojasniti kojim će mjerama Turska uzvratiti, no zasad nije ništa isključio, dodajući da vlada još uvijek razmatra situaciju. Ankara je već opozvala svog veleposlanika u Berlinu. On je upozorio da bi Njemačka mogla izgubiti “važnog prijatelja” i naglasio da u toj zemlji živi velika turska populacija.

Erdogan je inzistirao na tome da je glasanje bilo tursko-njemačko pitanje i da nije povezano sa širim dogovorom s Europskom unijom o zaustavljanju migrantskog priljeva u blok. On je ostao kritičan u pogledu europskoga napretka u provedbi sporazuma, uključujući prijenos obećanih sredstava za pomoć izbjeglicama u Tursku. Upozorio je da dogovor još uvijek može biti zaustavljen.

Ključna stvar u dogovoru je ulazak turskih građana u Uniju bez viza koji je u zastoju zbog turskog odbijanja promjene protuterorističkog zakona u skladu sa zahtjevima EU-a. Donji dom njemačkog parlamenta prihvatio je u četvrtak rezoluciju kojom se stradavanje Armenaca od strane osmanskih snaga tijekom Prvog svjetskog rata proglašava genocidom.

Armenci procjenjuju da je 1,5 milijun pripadnika njihova naroda sustavno ubijeno potkraj Osmanskog carstva, a mnogi povjesničari i više od dvadeset zemalja, među njima Francuska, Italija i Rusija, priznali su genocid.

Turska tvrdi da je bila riječ o građanskom ratu koji je pratila glad, u kojemu je poginulo od 300.000 do 500.000 Armenaca i isto toliko Turaka te također niječe da je postojala organizirana kampanja da ih se istrijebi ili da su postojale takve zapovijedi osmanskih vlasti.