Erdogan danas boravi u Hrvatskoj

Turski predsjednik Tayyip Erdogan stiže u utorak u posjet Hrvatskoj, članici EU-a koja se obvezala prihvatiti dio sirijskih izbjeglica iz Turske u sklopu kontroverznog plana o zaustavljanju ilegalne imigracije u Europu.

Očekuje se da će izbjeglička kriza i približavanje Turske EU-u, uz jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, biti glavne teme sastanka Erdogana i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Hrvatska bi u lipnju trebala primiti prvih 30 od oko petstotinjak izbjeglica iz programa preseljenja iz Turske, zemlje koja je prihvatila najviše, oko 2,2 milijuna Sirijaca izbjeglih pred četverogodišnjim ratom. Zagreb bi uskoro trebao platiti i svoj dio iz europske financijske pomoći Turskoj, a ove godine je riječ o 1,7 milijuna eura.

Hrvatski dužnosnici isticali su da podupiru dugotrajan europski put Turske i da joj je najmlađa članica Unije spremna pomoći prenošenjem vlastitih iskustava iz pristupnog procesa. Turska je počela pregovore o pristupanju EU-u 2005. godine, istovremeno s Hrvatskom. Dosad je otvoreno 14 od 33 poglavlja, a samo jedno je privremeno zatvoreno.

Prema sporazumu između Bruxellesa i Ankare, svi ilegalni migranti koji iz Turske stignu na grčke otoke trebali bi biti vraćeni u Tursku, a EU se obvezala da će zauzvrat na svakog vraćenog migranta preuzeti jednog sirijskog izbjeglicu izravno iz Turske Taj dogovor postignut u ožujku trebao bi zaustaviti ilegalnu imigraciju u Europu u zamjenu za financijsku potporu Ankari i ukidanje viza za turske državljane. Mnogi kritičari zamjeraju EU-u sporazum s Turskom ocjenjujući zabrinjavajućim stanje ljudskih prava u Turskoj i strahujući da će Ankara vraćati izbjeglice u Siriju gdje ne prestaju borbe između snaga predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika.

Turski pristupni pregovori s EU-om godinama su u zastoju zbog stanja ljudskih prava i medijskih sloboda, odbijanja Ankare da prizna Cipar i sukoba s Kurdima. U najnovijem izvješću Europskog parlamenta Turska se kritizira zbog stanja ljudskih prava i slobode medija na što već godinama ukazuju aktivisti i međunarodne novinarske udruge. Turska trenutno procesuira 1850 slučajeva navodnog vrijeđanja predsjednika države.

Vlada u Ankari očekuje da će sporazum o ukidanju viza biti gotov do lipnja, pošto ispuni 75 kriterija koje traži zajednica 28 europskih država. Erdogan je početkom lipnja ustvrdio da EU-u više treba Turska nego obratno. “Postoje precizni uvjeti. Ako Europska unija ne poduzme potrebne korake, ne ispuni obećanja, Turska neće provesti dogovor”, upozorio je Erdogan.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je u petak Erdoganu da EU može raspravljati o novcu kako bi Ankara pristala pomoći Uniji oko problema s migrantskom krizom, ali da njezine vrijednosti te sloboda izražavanja ne mogu biti predmet pregovora. Poručio je da “naše slobode, uključujući slobodu izražavanja, neće biti dio političkog cjenkanja s bilo kojim partnerom”. “Tu poruku mora također čuti i predsjednik Erdogan”, dodao je predsjednik Europskog vijeća.

Erdogan će tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju gospodarske suradnje i sudjelovati na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj. Obje zemlje pridaju veliku važnost posjetu, o čemu svjedoči i sastav turskog izaslanstva. U Zagreb dolaze ministri pravosuđa, europskih poslova, gospodarstva, energetike, kulture i turizma, te više od 90 poslovnih ljudi na gospodarski forum.

Turska ulaganja u Hrvatskoj iznose 213 milijuna eura, većinom u turizam i energetiku, odnosno bioenergetska postrojenja. Iako predstavljaju manje od jedan posto ukupnih ulaganja u Hrvatsku, turske investicije u pravilu su greenfield ulaganja. U srijedu će dvoje predsjednika biti na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora. Erdogana očekuju i sastanci s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Poslijepodne će se u HNK održati svečana akademija u povodu 100. godišnjice priznanja islama tradicionalnom vjeroispovješću u Hrvatskoj. Kako često ističu hrvatske vlasti, ne postoji bolje integrirana manjina u Europi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj. Erdogan posjet Hrvatskoj završava otvaranjem turskog kulturnog centra u središtu Zagreba. Njegov posjet glavnom hrvatskom gradu prate iznimne mjere sigurnosti i posebna regulacija prometa.

You may also like

0 comments