Erdogan: Bez dogovora o vizama nema rješenja migrantske krize

Turski parlament odbacit će dogovor s EU-om o povratu migranata ako Unija ne ukine vize za turske građane, upozorio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Ako pregovori budu uspješni, dobro. Ako ne budu, morat će se poduzeti korak u turskom parlamentu i zakon o provedbi sporazuma o readmisiji neće biti ratificiran”, rekao je Erdogan u Istanbulu.

Turska je pristala primiti natrag ilegalne migrante iz EU-a koji se služe njezinim teritorijem kako bi se dohvatili zapadnih zemalja, morskim rutama uz pomoć krijumčara ljudi, u zamjenu za veću financijsku pomoć za zbrinjavanje izbjeglica, ubrzanje pristupnih pregovora i ukidanje viza.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u ponedjeljak da vize neće biti ukinute 1. srpnja kako je prvotno bilo planirano jer Turska nije još ispunila sva 72 kriterija.

EU traži od Turske da suzi pravnu definiciju terorizma, optužujući je da taj zakon koristi kao izliku za progon političkih protivnika i novinara koji kritiziraju vladu. Turski parlament je tako prije tjedan dana skinuo imunitet pretežito prokurdskim zastupnicima što se tumači kao politički potez smišljen koji bi se oslabila potpora kurdskom pitanju.

Erdogan je poručio da to ne treba očekivati. Merkel je također istaknula važnost neovisnog pravnog sustava te neovisnih medija.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kritizirao je u utorak bogate zapadne zemlje koje nisu poslale visoka državna izaslanstva na svjetski humanitarni summit u Istanbulu upozorivši da je ljudska patnja dostigla rekordne razine te da su potrebne hitne reforme. “Pomalo je razočaravajuće da neki svjetski čelnici nisu mogli biti ovdje, posebice iz sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), osim njemačke kancelarke Angele Merkel”, kazao je Ban na tiskovnoj konferenciji uoči završetka summita.

“Odsustvo tih čelnika na ovome skupu ne može biti isprika za izostanak akcije”, rekao je on dodavši da summit svejedno mora biti “ponosan” na to da je napravljen napredak u mijenjanju načina isporuke pomoći koju diljem svijeta treba ovoga trenutka 125 milijuna ljudi.”Došli smo do razine ljudske patnje kakva nije zabilježena od osnivanja Ujedinjenih naroda”, istaknuo je glavni tajnik svjetske organizacije.

Na summitu u Istanbulu, prvom takve vrste do sada, sudjelovalo je oko 9.000 ljudi. Prema podacima Ujedinjenih naroda, do sada je prikupljeno samo 18 posto od 20 milijardi dolara, koliko je za humanitarnu pomoć potrebno ove godine.

Glavni donatori i UN-ove agencije složili su se na summitu da se  svake godine za 1 milijardu dolara smanji neefikasnost, kao način da se pojačaju fondovi.    Neke skupine poput Liječnika bez granica (MSF) bile su vrlo kritične na skupu, navodeći da on nije napravio dovoljno kako bi istaknuo neodgovornost zemalja koje tijekom rata napadaju bolnice i škole.

You may also like