EPS pretpostavlja kako neće biti poskupljenja struje

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je danas da pretpostavlja da neće doći do podizanja cena električne energije. “Što se tiče EPS, za nas to nije neophodno da se desi u ovoj godini i pretpostavljam da neće doći do podizanja cena električne energije. Hajde da se završe ti razgovori (sa MMF), pa da vidimo gde smo”, rekao je Obradović za RTS, uoči početka sastanka sa predstavnicima MMF, prenosi Tanjug.

Direktor EPS rekao je da je to preduzeće u dosta povoljnijoj situaciji kada je cena struje u pitanju nego pre šest meseci, budući da je veoma dobro prebrodilo zimsku sezonu. “To dizanje cena nije tako kritično danas za EPS kao što je izgledalo pre šest meseci”, istakao je Obradović. On smatra da je za MMF i ostale finansijske institucije mnogo bitnije da li je EPS krenuo u suštinske reforme. “Mislim da je za MMF mnogo bitnije da li smo krenuli u suštinske refrme i mi jesmo. Mislim da njih ne zanima koliko je sada podizanje cena, oni hoće da vide u kom peridu će se EPS i Vlada Srbije obavezati da ta cena struje više ne bude socijalna kategorija i da se prilagodi uslovima tržišta”, naveo je Obradović.

On je napomenuo da je to mnogo bitno za dugoročni razvoj EPS, nego da li će ove godine biti povećanje cena električne energije ili ne. Obradović je najavio da treba očekivati nastavak smanjivanja broja direktora u toj kompaniji. Iz EPS-a je ranije saopšteno da su ukinuli 43 direktorska mesta, kao i da će do 1. jula broj privrednih društava koje posluju u okviru EPS-a biti smanjen sa 14 na tri. “Taj broj direktora o kojima govorite je smanjen samo u centrali, očekujem da se sada taj broj direktora smanji i po dubini”, rekao je direktor EPS-a za RTS. On je dodao da su svake promene teške, pogotovo u sistemima kakav je EPS, te da postoji inercija i veliki problemi da se te promene uspostave. “Dosta je ljudi mislilo da se 1. jul neće desiti. Sve predradnje su odrađene, od Vlade Srbije smo dobili zeleno svetlo da se 1. jul desi”, poručio je Obradović.