EPS postao nelikvidan, zovu na strpljenje

Donosi Danas

Loša financijska situacija u kojoj je Elektroprivreda Srbije (EPS) uzrokovala je kašnjenja u plaćanju struje proizvođačima iz domaćih obnovljivih izvora energije kao i električne energije nabavljene u inozemstvu, saznaje Danas.

Izvor Danasa tvrdi da je prošlog tjedna EPS dobavljaču struje kupljene u inozemstvu isplatio samo 50 posto jer nije imao dovoljno novca za čitav iznos transakcije.

Novčani problemi EPS-a su izgleda ozbiljni. Trgovci koji uvoze struju razmišljaju da zbog toga EPS-u prestanu nuditi svoju robu i sklapajti aranžmane s javnim poduzećem za prvi kvartal sljedeće godine – navodi izvor Danasa i dodaje da kada je pak riječ o domaćim dobavljačima, EPS polako isplaćuje zaostala potraživanja.

Drugi sugovornik Danasa, blizak tom poduzeću, ističe da je evidentno da EPS ima financijske probleme nastale zbog neplaniranog uvoza struje prošle sezone grijanja uslijed nedovoljnih količina ugljena i učestalih kvarova na postrojenjima za proizvodnju električne energije. Zbog svega toga su i nastala dugovanja prema dobavljačima, među njima i onima od kojih EPS otkupljuje struju.

Međutim, treba istaći da su ta dugovanja ipak znatno češća kada je riječ o domaćim proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije. Jednostavno, sistem potpisivanja ugovora za struju nabavljenu na inostranim berzama je takav da je prosto nemoguće dugovati.

Svako nepoštovanje precizno utvrđenih pravila može da dovede do isključenja s burze. Do dugovanja, za struju iz uvoza, može doći u slučaju sklapanja aranžmana po principu direktne pogodbe s trgovcem.

Kada je riječ o aranžmanima za nabavku struje iz inozemstva čini se da EPS ima više problema s dobivanjem kredita.

Naime, banke su sve opreznije u odobravanju kreditnih aranžmana zbog ekonomske krize a EPS je već dosta zadužen pa po svemu sudeći ne dolazi tako lako i brzo do kreditnih sredstava. To uvjetuje i kašnjenje u plaćanju dobavljačima – objašnjava naš sugovornik.

Podsjećanja radi, Danas je pisao da EPS zbog nagomilanih financijskih problema u protekla četiri mjeseca nije mogao platiti struju koju je kupio od domaćih proizvođača iz obnovljivih izvora energije i po toj osnovi duguje između šest do osam milijuna eura.

O tome da nema dovoljno novca za izmirenje svojih obaveza poslovodstvo EPS-a je obavijestilo i svoje poslovne partnere, tako pravdajući kašnjenje.

Redakcija Danasa imala je uvid u dopis koji je izvršni direktor Elektroprivrede Srbije za snabdijevanje električnom energijom Radovan Stanić 20. svibnja uputio tvrtki koja se bavi proizvodnjom struje iz OIE u kome se navodi da se EPS “nalazi u nezavidnoj financijskoj situaciji i u ovom trenutku otežano i s izvjesnim kašnjenjem izmiruje svoje dospjele obaveze pa i po izdatim računima za proizvedenu električnu energiju po ugovorima o otkupu električne energije”.

Nadležni u EPS ističu da su svjesni svojih obaveza i da će iste biti izmirene “u vrlo kratkom roku” pozivajući poduzeće kojem duguju za isporučenu struju na strpljenje.

Izvor Danasa blizak Elektroprivredi Srbije ističe da to državno preduzeće nema dovoljno novca za podmirenje dugovanja zbog slabe likvidnost nastale zbog velikih troškova za nabavku struje u prošloj sezoni grijanja.

Podsjeća, da je struja kupovana navrat-nanos zbog nedovoljne vlastite proizvodnje i brojnih havarija zbog lošeg vođenja u mandati v. d. direktora Miodraga Grčića. Istodobno, u Elektroprivredi Srbije za Danas tvrde da to poduzeće “nema dugovanja za kupljenu električnu energiju na veletržištu, odnosno kada je riječ o kupovini struje od drugih snabdjevača.

EPS ispunjava sve ugovorne obaveze za kupljenu električnu energiju. Elektroprivreda Srbije uspješno surađuje sa svim povlaštenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, a zbog okolnosti koje je izazvala energetska kriza i rat u Ukrajini došlo je do kašnjenja u plaćanju svega jednog računa za te proizvođače.

EPS u najkraćem roku sve svoje ugovorne obaveze izmiruje, što je činio i u prethodnom periodu – kažu u Elektroprivredi Srbije.

You may also like