EPP: Riješiti pitanje Prevlake i logoraša

Na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta izvjestitelj Charles Tannock predstavio je u četvrtak nacrt izvješća o napretku Crne Gore na njezinu putu prema Europskoj uniji, a u raspravi je sudjelovala i voditeljica hrvatske delegacije Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Dubravka Šuica koja je i ovom prilikom inzistirala na rješenju pitanja Prevlake i logoraša, priopćeno je iz ureda za odnose za javnošću EPP-a. 

“Važno je da Crna Gora tijekom pregovora s Europskom unijom riješi otvorena pitanja sa susjednom Hrvatskom. Posebnu pozornost pridajem rješenju granice na Prevlaci, pravičnom obeštećenju logoraša crnogorskih logora i procesuiranju ratnih zločina, te najavljujem amandmane na ovu temu. Također me brine izostanak medijskih sloboda te pluralizma, ali i polarizacija medija koji su temelj svakog demokratskog društva”, kazala je Šuica.

Europarlamentarci su složni kako je Crna Gora ostvarila veliki napredak i od svih zemalja jugoistočne Europe najbliže je Uniji, no naglasak je potrebno staviti na borbu protiv korupcije, reformu pravosuđa, slobodu medija kao i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima. Šuica smatra pozitivnim što je Crna Gora otvorila 20 poglavlja u pregovorima s EU-om te pohvaljuje pozivnicu za članstvo u NATO-u, što će pridonijeti stabilnosti regije, ali  je naglasila kako Crnoj Gori predstoji još puno posla na europskom putu, navodi se u priopćenju.

You may also like

0 comments