Epilozi Fukushime: Japanski sud zabranjuje obnovu rada dva nuklearna reaktora

Japanske vlasti nisu izdale dozvolu da dva reaktora u nuklearnoj centrali Takahama u pokrajini Fukui ponovo počnu sa radom, prenosi Anadolu Agency (AA). Regionalni Sud u Fukui na zapadu Japana je donio odluku da se ne odobri rad dva nuklearna reaktora u centrali Takahama.

Nuklearna centrala Takahama je ranije saopćila da ispunjava sve sigurnosne uslove za puštanje u rad reaktora. Očekuje se da će kompanija koja upravlja nuklearnom centralom uložiti žalbu na sudsku odluku. Bilo je planirano da reaktori budu pušteni u rad u novembru ove godine. Nakon katastrofe u nukelarki Fukushima u martu 2011. godine, samo dva reaktora u nukelarnoj centrali dobila su dozvolu za rad. Sud je odluku o zabrani obrazložio nepostojanjem svih sigurnosnih normi, potrebnih u slučaju snažnih zemljotresa i cunamija, poput onih od 11. marta 2011. godine koji su doveli do havarije u Fukushimi.

Ovo je prva sudska zabrana kojom se onemogućava stavljanje u pogon nuklearnih reaktora. Nuklearna centrala Takahama se nalazi na obali Japanskog mora i u slučaju snažnog cunamija u zoni je najvećeg rizika. Poslije havarije u Fukushimi u Japanu je obustavljen rad svih 48 komercijalnih atomskih reaktora. Vlada je nakon tog događaja usvojila nove mjere za osiguranje bezbjednosti nuklearnih centrala u slučaju katastrofa, elementarnih nepogoda i napada terorista. (Anadolija)