Epilog sastanka Ukrajine i Rusije o plinu

Bruxelles – Rusija i Ukrajina dogovorile su se da razgovaraju o “ljetnom paketu” opskrbe plinom krajem ovoga mjeseca, a Kijev je dobio uvjeravanja na razgovorima u ponedjeljak u Bruxellesu u kojima je posredovao EU da neće platiti za energiju isporučenu područjima koja drže proruski pobunjenici.
“Zimski paket” ruskoga plina za Ukrajinu, u kojem je posredovala i dijelom ga financirala Europska unija, istječe krajem ovoga mjeseca i dužnosnici EU-a nastoje pomoći da Kijev dogovori ljetnu opskrbu iz Moskve dok su dvije strane u sukobu oko proruske pobune u istočnoj Ukrajini. “Dogovorili smo da ćemo razgovarati o opskrbi tijekom ljeta, pitanja vezana uz smještanje plina u podzemna skladišta, krajem ožujka”, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak iz Bruxellesa ruskoj državnoj televiziji nakon razgovora u Bruxellesu s predstavnicima Europske komisije i ukrajinskim kolegom Volodimirom Demčišinom.

Ukrajinska državna plinska kompanija Naftogaz je rekla u priopćenju: “Strane su potvrdile da će u obračun za ‘zimski paket’ biti uračunate samo one količine plina isporučenog kroz prijamne točke dogovorene s Ukrtransgazom”. Prije razgovora Novak je odbacio ukrajinske optužbe da Gazprom ne isporučuje dogovorene količine plina i upozorio da bi kredit Kijeva prema četveromjesečnom zimskom dogovoru mogao isteći ovoga tjedna.

Moskva je u lipnju prošle godine prekinula isporuku plina Ukrajini i obnovila je u prosincu. Sukob oko cijene i neplaćenih računa treći je takav spor u posljednjih deset godina.