Epilog posjeta BiH, najava sastanka s premijerom i puta u Afganistan

Sarajevo/Zagreb – Tokom prve posjete BiH, Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da će pri podršci hrvatskom narodu u BiH poštovati i suverenitet BiH. Dodala je da je način uređenja BiH unutrašnja stvar ove zemlje, piše DW.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u BiH je došla s porukom prijateljstva, naglašavajući da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH. Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, Grabar-Kitarović je kazala da će se lično zalagati za evropski i euroatlantski put BiH. «Učinit ću sve što je u mojoj moći da održim pažnju Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na BiH», rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Na pitanje podržava li Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, a u kojoj se traži federalizacija BiH, Grabar-Kitarović je rekla da «niko ne može zamjeriti Hrvatskoj što brine o Hrvatima u BiH», ali da će ona nastupati tako što će poštivati suverenitet i dobrosusjedske odnose dviju država. Ona je pozdravila «domoljublje koje je HNS ispoljio prema BiH», ali zaključke Sabora nije komentirala. «Način uređivanja BiH je unutrašnja stvar ove zemlje o čemu odlučuju institucije BiH», rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što je Grabar-Kitarović izabrala BiH za prvu zvaničnu posjetu. «Hrvatska i BiH su prijateljske zemlje koje imaju dugu tradiciju. BiH u Hrvatskoj ima iskrenog prijatelja. Mislim da s dosta optimizma možemo gledati na saradnju u godinama koje dolaze», kazao je Ivanić.

Urednik u Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) Fedžad Forto smatra da je prvi istup hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u BiH bio «diplomatski korektan». «Sigurno je da kao predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović mora voditi računa, s jedne strane o međunarodnoj zajednici, posebno EU, a sa druge o željama i očekivanjima Hrvata u BiH i dijela svojih glasača u Hrvatskoj, većinom onih porijeklom iz BiH. Umjerena izjava u kojoj Grabar-Kitarović u prvi plan ističe suverenitet, nezavisnost i integritet BiH je tim važnija što dolazi u vrijeme nove krize izazvane zastojem u formiranju vlasti u Federaciji BiH. Može se reći da je ovakav istup hrvatske predsjednice u funkciji smirvanja strasti u BiH», kaže Forto za Deutsche Welle. «Dok god stranim političarima, predsjednicima država i vlada, pogotovo iz našeg susjedstva, ovaj put mislim na predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, prve riječi koje izgovore budu kako poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, moramo znati da nam je i suverenitet, teritorjalni itegritet i nezavisnost pod upitnikom», kaže u komentaru za Deutsche Welle glavni i odgovorni urednik portala Neznase.ba Emil Karamatić.

«Izjava predsjednice Grabar-Kitarović kako cijeni domoljublje koje je iskazao HNS prema BiH, te kako nije željela komentirati Zaključke dekleracije HNS-a naglasivši da je to unutrašnja stvar BiH, ne znači da će službeni Zagreb ostati skopljenih ruku u raspetljavanju političke krize u BiH, ali zasigurno znači da će oni koji su kisnuli u redovima kako bi joj dali glas na predsjedničkim izborima biti prvi u nizu razočaranih. Prvo razočarenje je na pomolu, jer trećeg entiteta nema ni u primisli gospođe Grbar-Kitarović koja vodi politiku Hrvatske – članice EU i NATO-a», kaže Karamatić. Predsjednica Republike Hrvatske Kolind Grabar-Kitarović razgovarala je i sa rukovodstvom oba doma Parlamenta BiH te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić kazao je nakon sastanka da nikakva nova međunarodna konferencija o BiH ne dolazi u obzir, te da je zajednička izjava o putu u EU definirala glavne probleme u BiH i načine njihovog rješavanja. On je hrvatskoj predsjednici rekao kako očekuje da Hrvatska ima svoju ulogu u očuvanju Daytonskog sporazuma. Bosić je pozdravio stav Grabar Kitarović da će podržati sve što u BiH dogovore predstavnici tri naroda.

Hrvatska Vlada predložila je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), i to na neutralnom terenu – u prostoru Hrvatskog sabora. Iz ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović potvrdili su jučer da su primili poziv premijera Zorana Milanovića za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i da se predsjednica složila s prijedlogom. Konačan rezultat je to da će se sjednica održati 12. ožujka u zgradi Sabora, piše Jutarnji.hr.

“Premijerovo pismo doživjeli kao vrlo uljudno, napisano u dobrom duhu međusobne suradnje. Zadovoljni su što je prihvaćena sugestija predsjednice o jednoj od tema o kojoj bi se trebalo razgovarati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost” odgovorio je glasnogovornik predsjednice Luka Đurić.

Iz Vlade su nam pak objasnili zašto je Sabor najpogodnija lokacija za ovakav sastanak: – Nema nikakve logike da se sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost održavaju u Vili Weiss, koja je rezidencijalnog karaktera i nije predviđena za takvu namjenu. A Sabor je najvažnija politička institucija u Hrvatskoj i normalno je da se ovako važni sastanci održavaju u zgradi parlamenta – rekao je u utorak za Jutarnji list visoki dužnosnik u Vladi. Ima još nešto – između Zorana Milanovića i Kolinde Grbar Kitarović vladaju napeti odnosi i njih dvoje su se do sada susreli jedino na predsjedničkoj inauguraciji. Premijer je odbio posjetiti Kolindu na Pantovčaku i u Vladi su prije dva tjedna predložili da se susret dvoje najvažnijih političara održi u Saboru kao neutralnom terenu. Prijedlog o sjednici VNS-a u Saboru je na sličnom tragu, ali to je sporedno – puno važnije je da premijer i predsjednica napokon direktno porazgovaraju. Za sada su to napravili jednom telefonski, a u međuvremenu su razmjenjivali oštra pisma.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je ispraćaju 2. hrvatskog kontigenta u misiju “Resolute Support” u Afganistan, donosi N1info.

Hrvatske vojnike pozdravila je vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović na zagrebačkom aerodromu Plesu.  Ovo je drugi kontingent vojnika koji odlaze u Afganistan u misiju u sklopu NATO-ove misije Resolute Support. Čak 102 vojnika odlaze tamo, 80 hrvatskih zajedno s vojnicima iz partnerskih zemalja iz Crne Gore, BiH, Makedonije i Albanije. Pozdravljajući vojnike Kolinda Grabar Kitarović najavila je posjet Afganistanu. “Neću prekinuti tradiciju i nastavit ću obilaziti naše vojnike. Nadam se da među vama imate nekoga tko radi dobar čobanac ili roštilj, to je postala naša tradicija”, rekla je.

 

 

You may also like