Epilog izbora: Podemos ulazi u lijevu vladu

Lider Podemosa Pablo Iglesias priopćio je u petak španjolskom kralju Felipeu VI, koji će imenovati mandatara za sastavljanje nove vlade, da podupire stvaranje lijeve španjolske vlade u kojoj bi uz njegovu stranku ušle Socijalistička radnička stranka Španjolske (PSOE) i Ujedinjena ljevica, koje bi prekinule mjere štednje te s Bruxellesom pregovarale brzinu smanjenja proračunskog deficita kako se ne bi ugrožavala socijalna prava građana.

“Prenio sam mu našu volju za formiranjem vlade koja bi značila promjenu, s PSOE-om i Ujedinjenom ljevicom, koja bi dobila dodatnu podršku”, izjavio je Iglesias nakon sastanka s kraljem. Na izborima održanima prije mjesec dana PSOE je osvojio 90 zastupničkih mjesta, Podemos 69, a Ujedinjena ljevica 2, u parlamentu s 350 mjesta. No ta koalicija nema potrebnih 176 mjesta za stvaranje vlade te joj je za prelazak polovice u parlamentu potrebna podrška regionalnih nacionalističkih stranaka poput Nacionalne stranke Baskije (PNV) i Republikanske ljevice Katalonije (ERC). Iglesias je uvjeren u njihovu podršku jer se zalaže za pravo na organiziranje referenduma o nezavisnosti pokrajine Katalonije.

Narodna stranka desnog centra, premijera Mariana Rajoya, pobijedila je na izborima te prva ima pravo pokušati sastaviti novu vladu, no s obzirom na dobivena 123 mjesta daleko je od polovice mjesta, čak i uz koaliranje sa strankom centra Građani, koji imaju 40 zastupnika.

Pablo Iglesias vjeruje da u takvom odnosu snaga ljevica može preuzeti vlast, no prijedlog stvaranja koalicije još uvijek nije službeno priopćio lideru PSOE-a Pedru Sanchezu. Zasad je nepoznato što će ponuditi PSOE-u, s kojim bi htjela koalirati i vladajuća Narodna stranka i tako prvi put u povijesti stvoriti veliku koaliciju na nacionalnoj razini. Podemos i PSOE zasad razdvaja ideja o referendumu u Kataloniji, za kojega Sanchez ne želi niti čuti. “Povijesna prilika da (Sanchez) bude predsjednik je smiješak sudbine kojem mora zahvaliti”, rekao je novinarima Iglesias. Nova lijeva vlada zaustavila bi mjere štednje te poništila zakone o radu i privatizaciju zdravstva, istaknuo je vođa Podemosa te najavio pregovore s Bruxellesom oko brzine smanjenja proračunskog deficita.

Platforma Sada Madrid, predvođena Podemosom, u svibnju je došla na vlast u gradu Madridu nakon što je koalirala s manjinskim PSOE-om, čime je pobjednik izbora Narodna stranka ostala bez vlasti.

Narodna stranka desnog centra i stranka lijevog centra PSOE mijenjaju se na vlasti u Španjolskoj posljednjih 35 godina. Iglesias je nazivao te stranke “kastom”, a Sanchezu je nedavno zamjerio dogovor s Narodnom strankom oko izbora predsjednika novog parlamenta kojeg je dobio PSOE. To je bio prvi put da ta funkcija pripadne stranci koja nije pobijedila na izborima. Narodna stranka je pristala na ustupak nadajući se kako će Sanchez olabaviti stajalište te pristati na veliku koaliciju Narodna stranka-PSOE-Građani. No on odbija savez s Narodnom strankom.

Lider PSOE Sanchez nije se nešto kasnije, nakon sastanka sa španjolskim kraljem Felipeom VI, očitovao o prijedlogu ulaska u koaliciju sa strankama Podemos i Ujedinjena ljevica, s kojima bi formirao vladu u kojoj bi on bio predsjednik, a vođa Podemosa Pablo Iglesias potpredsjednik. “Sada je vrijeme za Mariana Rajoya”, izjavio je Sanchez nakon sastanka s kraljem s obzirom da je Rajoyeva Narodna stranka pobijedila na izborima prije mjesec dana pa prva ima pravo sastaviti vladu, što će vjerojatno teško postići s obzirom na osvojena 123 mjesta od 350 mjesta u parlamentu. Rajoy će se do kraja dana također sastati s kraljem, kojem će iznijeti svoje prijedloge. “Pričekajmo prvo da Rajoy izađe sa svojom kandidaturom, a ako propadne njegov pokušaj, PSOE će napraviti što je potrebno za sastavljanje vlade promjene, napretka i reformi”, izjavio je Sanchez.

Sanchez je također rekao da s Podemosom dijeli istu dijagnozu mnogih problema u Španjolskoj te je zahvalio na ponudi stvaranja koalicije, no poručio je da će razgovarati sa svim strankama, osim s Narodnom strankom. Lider Podemosa Iglesias smatra da lijeva koalicija koju predlaže može skupiti 176 zastupnika i formirati vladu koja bi zaustavila mjere štednje te s Bruxellesom pregovarala sporije smanjenje proračunskog deficita kako se ne bi ugrožavala socijalna prava.

You may also like

0 comments