Home Ekonomija EPH i RTL: Hrvatskoj nedostaje financijska sigurnost

EPH i RTL: Hrvatskoj nedostaje financijska sigurnost

by Energypress.net

Ministar financija Boris Lalovac (SDP) i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić sporili su se u ponedjeljak oko gotovo svih pitanja vezanih uz poreze, otvorenih na konferenciji Financijska sigurnost u organizaciji EPH-a i RTL-a.

Lalovac je kazao da je stopa poreza na dohodak od 40 posto previsoka pa se zalaže da maksimalna stopa bilo kojeg poreza bude najviše 25 posto. Najavljuje da će se, osvoji li koalicija Hrvatske raste vlast, zalagati za jednostavniji porezni sustav i maksimalni porez od 25 posto. Ćorić, s druge strane, smatra da je porez na dohodak od 40 posto destimulativan za visokoobrazovane koji zbog toga bježe u inozemstvo, ali i pošten ako se držimo koncepta pravednosti. Po njemu bi Lalovčevih maksimalnih 25 posto potpuno poništio taj koncept po kojem se većim porezom oporezuju bogatiji.

Ističe da je problem konkurentnosti hrvatske proizvodnje u visokom PDV-u od 25 posto što je dovelo do visokog udjela sive ekonomije. Između 90 i 100 milijardi kuna godišnje se obrnu, a da ih i ne vidimo u sustavu, rekao je Ćorić dodavši kako će se Domoljubna koalicija, osvoji li vlast, fokusirati na smanjenje PDV-a. Lalovac i Ćorić slažu se da Hrvatskoj nedostaje i pravne i financijske sigurnosti, ali i financijske pismenosti.

Za profesora Ekonomoskog fakulteta Zagreb Ivu Bičanića nije nezamislivo da Hrvatska ima stopu gospodarskog rasta od šest posto dok za predsjednika Nadzornog odbora EPH-a Franju Lukovića tema financijske sigurnosti nije identificirana kao predizborna ni kod jedne veće političke stranke. Svaki bi birač trebao bi razabrati koja je stranka spremna provesti reforme, jer smo prezadužena država te moramo smanjiti dug ili ćemo bankrotirati, kaže Luković. Okrugli stol obilježila je i žustra rasprava Lalovca i Ćorića oko ovrhe nad Ekonomskim fakultetom u Zagrebu.

Lalovac je rekao kako je do ovrhe došlo zbog različitog tumačenja poreznog razreda kojim je trebalo oporezovati dodatni rad profesora. “Porezna uprava prikazala je da to treba biti porez na redovni rad od 40 posto, no kolege s fakulteta su to prikazivali kao 25 posto”, rekao je Lalovac. “Sram vas bilo što raspravu spuštate na tu razinu i raspravom o Ekonomskom fakultetu želite degradirati moju poziciju kao osobe koja sjedi na ovom panelu. To je vrlo nisko”, odgovorio je Ćorić, inače predavač na spomenutom fakultetu.

Related Posts