Home Crna Gora EPCG se zadužuje zbog ulaganja u solare

EPCG se zadužuje zbog ulaganja u solare

by Goran Bandov

Ulazak u investicijski ciklus

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će se zadužiti kod konzorcija nekoliko stranih banaka s predstavništvom u Crnoj Gori ili kod Investiciono-razvojnog fonda za financiranje 70 milijuna eura vrijednog projekta Solari 5000+.

To je službeno potvrđeno Vijestima iz EPCG, navodeći da su do 13. veljače, kada je poziv završen, stigle dvije valjane ponude. U EPCG su rekli da su pregovori oko izbora kreditora još u tijeku, te da ne mogu iznositi detalje iz ponuda.

Na poziv su se mogle prijaviti banke koje su u cijelosti ili djelomično sudjelovale s minimalnom ponudom od 10 milijuna eura. Predmet ugovora trebao je sadržavati bespovratna sredstva, uvjete i rok povrata kredita, kamatnu stopu i poček. U pozivu je navedeno da će ovlaštena lica iz EPCG donijeti odluku o izboru najpovoljnije ponude na prijedlog Komisije za provođenje postupka u roku od 30 dana od dana pregovora.

Osim ovog poziva, istekao je i rok za natječaj namijenjen građanima i gospodarstvu za ugradnju fotonaponskih sustava. Kako je saopćeno iz EPCG News, prijavilo se 5.286 potrošača, a budućim korisnicima bit će omogućena subvencija od 20 posto ugovorene vrijednosti investicije.

Ukupna odobrena snaga iz sustava obračuna je 4242,62 kilovata (kW), a ukupna planirana godišnja proizvodnja je 212.614.320 kW – pojašnjavaju iz EPCG. Projektom je predviđeno da korisnik otplaćuje fotonaponski sustav u jednakim mjesečnim iznosima u visini prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju, a maksimalni rok povrata investicije je 10 godina.

Za još uvijek aktualni projekt Solari 3000+ prijavilo se više od 14.500 građana, a svi oni koji nisu postali korisnici unutar tog projekta automatski su se prijavili za novi i imaju pravo prvenstva pri instalaciji. Osim u kućanstvima i poslovnim subjektima, projektom Solari 5000+ planira se ugradnja sustava u zgrade do četiri etaže – za etažne vlasnike, no to će ovisiti o tehničkim mogućnostima.

Related Posts