EP usvojio mišljenje Marijane Petir o obnovljivim izvorima energije

Mišljenje o napretku EU-a u području obnovljive energije zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, koje poziva na dodatne napore u tom sektoru, usvojeno je u utorak na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, priopćeno je u srijedu iz njenog ureda.

Mišljenje hrvatske zastupnice Petir (HSS/EPP) poziva na poduzimanje dodatnih napora u sektorima obnovljive energije namijenjene grijanju i hlađenju, ali i sektoru prometa u kojima je vidljiv slab napredak u postizanju ciljeva provedbe energetske i klimatske politike EU-a. “Mišljenje ističe važnost postizanja energetske samodostatnosti jer EU danas uvozi 53% svojih potreba za energijom na što dnevno troši više od jedne milijarde eura”, napomenula je, među ostalim, Petir.

Ciljevi energetsko-klimatskog paketa EU-a do 2030. godine traže smanjenje emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na razine iz 1990. godine, najmanje 27 posto udjela obnovljive energije u ukupnoj neposrednoj potrošnji, te povećanje energetske učinkovitosti do 27 posto. Ostvarivanje tih ciljeva važan je korak u dugoročnoj perspektivi i ostvarenju europskog puta prelaska na niskougljično gospodarstvo do 2050. godine, stoji u priopćenju.

Kao i većina drugih država članica, a prema podacima Ministarstva gospodarstva, Hrvatska zaostaje u udjelu obnovljive energije u sektoru prometa. “Prema Izvješću Europske komisije o napretku u području obnovljive energije iz 2015. godine Hrvatska je na dobrom putu da ostvari nacionalni cilj od 20 posto udjela obnovljive energije u konačnoj potrošnji energije, te u ostvarivanju posebnih ciljeva u sektorima proizvodnje električne energije, grijanja i hlađenja”, rekla je zastupnica Petir.

Zastupnica Petir nada se kako će velikom većinom izražen stav Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta biti dobar putokaz Komisiji u kreiranju novog i poticajnog zakonodavnog prijedloga o obnovljivim izvorima energije koji bi trebao biti upućen u Parlamentarnu proceduru do kraja ove godine.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su u srijedu u Zagrebu Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja, priopćilo je ministarstvo. “Ovim Sporazumom omogućavamo kvalitetnije zajedničko djelovanje s ciljem zaštite okoliša te rješavanja otvorenih pitanja. Prije svega, riječ je o problemima poput onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i gradnje hidroelektrane Dabar koja bi mogla negativno utjecati na dolinu Neretve i tu očekujemo konkretne pomake. Bosna i Hercegovina je u procesu približavanja i pristupanja Europskoj uniji te će morati usvojiti i provoditi standarde EU-a u području zaštite okoliša u čemu im možemo pomoći svojim iskustvima”, rekao je hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je kako “ovaj čin govori o želji dviju zemalja da blisko surađuju na pitanjima koja su od posebnog interesa za građane obje države”. “Suradnja Bosne i Hercegovine i Hrvatske u području okoliša traje godinama i svakim danom postaje sve značajnija. Ovo je posebno važno za obje zemlje jer je BiH predala aplikaciju za članstvo u EU i odmah smo dobili punu podršku Hrvatske, koja je uz to najavila i nesebičnu pomoć u ispunjavanju zahtjevnog pristupnog procesa Europskoj uniji. Sam čin potpisivanja dobit će na vrijednosti ako odmah počnemo sa njegovom implementacijom kroz odlučnu borbu za odgovorno, mudro i održivo upravljanje resursima i životnom sredinom”, izjavio je Šarović.

Dodao je da “potpisivanje Sporazuma treba posebno sagledati u svjetlu izazova nedavno potpisanog Pariškog sporazuma, kao i ispunjavanja UN ciljeva održivog razvoja”.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u priopćenju ističe kako se sklapanjem ovog Sporazuma stvara međunarodnopravni okvir za daljnji razvoj i jačanje suradnje između dviju država na području zaštite okoliša.

Sporazumom je obuhvaćena suradnja u postupku približavanja i pristupanja BiH Europskoj uniji, razmjeni iskustava u provedbi međunarodnih konvencija i sporazuma u području zaštite okoliša, zaštite klime, zraka, voda i tla, gospodarenja otpadom, gospodarenja i tretmana otpadnih voda, gospodarenja i tretmana kemikalija, očuvanja i zaštite prirode te obrazovanja u području zaštite okoliša. “Hrvatska i Bosna i Hercegovina sudjelovat će u razmjeni iskustava u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije i provedbi zakonodavstva Europske unije, pripremi i realizaciji zajedničkih projekata, razmjeni znanstveno-tehničkih informacija i materijala o istraživanjima i razvojnim aktivnostima, kao i najboljim načinima upravljanja okolišem. Dvije države, također, surađivat će i putem razmjene stručnjaka, zajedničkih organizacija seminara, radionica i sastanaka te ostalih oblika suradnje”, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

You may also like