Home Energetika EP traži nove sankcije Rusiji i pristupanje Ukrajine EU

EP traži nove sankcije Rusiji i pristupanje Ukrajine EU

by Goran Bandov

Nova rezolucija

Europski parlament zatražio je u četvrtak od institucija EU-a da rade na početku pristupnih pregovora s Ukrajinom, pripreme plan za pristupanje te zemlje jedinstvenom tržištu EU-a i uvedu deseti paket sankcija Rusiji.

U pravno neobvezujućoj rezoluciji izglasanoj na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zastupnici traže da se “počne s radom na otvaranju pristupnih pregovora” i napravi “mapa puta s obrisima sljedećih koraka kako bi se omogućilo pristupanje Ukrajine jedinstvenom tržištu EU-a”.

Za rezoluciju je glasala golema većina, 489 za, 36 je bilo protiv, a 49 suzdržanih.

Zastupnici su ponovili svoju potporu članstvu budućem članstvu Ukrajine u EU-u, ističući da se pristupni proces temelji na zaslugama, odnosno na ispunjavanju reformi potrebnih za članstvo i pristupnih kriterija. S tim u vezi, pozvali su ukrajinske vlasti da poduzmu odgovarajuće reforme na usklađivanju s EU-om što je moguće prije.

Zastupnici su također pozvali članice EU-a da povećaju i ubrzaju dostavu vojne pomoći Ukrajini, naročito u oružju, ali i da pruže ekonomsku, financijsku, infrastrukturnu i humanitarnu potporu.

Uoči samita EU-Ukrajina, koji će se održati u petak u Kijevu, europski zastupnici traže da se napravi sveobuhvatni paket pomoći za obnovu Ukrajine. Predlažu da se za to iskoriste zamrznuta sredstva ruske središnje banke i imovina ruskih oligarha.

Parlamentarci također pozivaju na uvođenje desetog paketa sankcija Rusiji i sankcioniranje tvrtki poput Lukoila i Rosatoma, koje još uvijek djeluju na tržištu EU-a.

Također pozivaju da se uvede potpuni embargo na uvoz fosilnih goriva i urana iz Rusije te da se definitivno napuste plinovodi Sjeverni tok 1 i 2.

Uoči summita EU-Ukrajina koji se održava u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja svoje zemlje EU-u.

Related Posts