Home Geopolitika EP raspravlja o turskoj ucjeni. traže punopravno članstvo

EP raspravlja o turskoj ucjeni. traže punopravno članstvo

by Energypress.net

Turska nije previše impresionirana planom Europske unije da joj, s milijardu eura obećane pomoći, pomogne zaustaviti priljev izbjeglica iz Sirije preko tursko-grčke granice. Uoči jučerašnjeg posjeta turskog predsjednika Recep Tayyipa Erdogana Bruxellesu, njegov veleposlanik pri EU izjavio je da je milijarda eura o kojoj se govori već ranije bila rezervirana u proračunu EU za pomoć Turskoj tako da se ne radi o “novom” novcu te da bi Turska za početak očekivala neki dodatni iznos povrh te svote. I predsjednik Erdogan ostavio je dojam da mu se ne žuri spasiti EU od migrantskog pritiska toliko koliko se liderima EU žuri da s njime dogovore zajednički plan kako to učiniti.

Danas, traje rasprava u Europskom parlamentu o ucjeni Turske. Naime, Turci traže prekid pregovora i izlazak iz dugogodišnjeg predvorja Europske unije te punopravno članstvo u zamjenu za zaustavljanje kopnenog migrantskog vala prema Europi. U govoru u Strasbourgu, francuskom gradu koji je posjetio u nedjelju, prije dolaska u Bruxelles, Erdogan je kritizirao EU zbog toga što je vrlo malo pomogla Turskoj u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica. – Europi je neugodno čak i zbog malog priljeva izbjeglica. Što nam govore? “O, ne, ne otvarajte svoja vrata, ne dajte im da dođu do nas, eka ostanu kod vas” , rekao je Erdogan na skupu s turskim iseljenicima u Strasbourgu, prenosi Večernji list.

U Bruxellesu, turski je predsjednik slušao prijedloge dužnosnika EU, ali ponovio i svoje zahtjeve poput ukidanja viza ili premještanja sirijskih izbjeglica iz Turske u novu “sigurnu zonu” na sjeveru Sirije. – Ako želimo zaustaviti izbjegličku krizu, moramo proglasiti sigurnu zonu koja bi bila zaštićena od terorizma – rekao je Erdogan nakon susreta s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. Novi “akcijski plan” Europske komisije predlaže Turskoj da joj EU pomogne uspostaviti nove izbjegličke kampove za oko dva milijuna izbjeglica iz Sirije na turskom teritoriju te da se oko pola milijuna izbjeglica preseli iz Turske u sve države EU ravnomjerno, po sustavu kvota. Akcijski plan Komisije također predviđa patroliranje turske obalne straže moru između turske obale i grčkih otoka, gdje migranti sada najčešće ulaze u EU. Svi koji uđu na tom mjestu kreću se balkanskom rutom prema Njemačkoj, a njemačka vlada, prema jučerašnjem izvješću tabloida Bild, sada očekuje da će čak 1,5 milijuna tražitelja azila doći do te zemlje ove godine. To je gotovo dvostruko više od dosadašnje procjene od oko 800.000 ljudi.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je jučer za list Stuttgarter Nachrichten da Njemačka ne može vraćati izbjeglice u Grčku i Mađarsku, ali može u Sloveniju i Hrvatsku. – Sudovi su nam zabranili primjenu dublinskog postupka (vraćanja, tj. readmisije, op.a.) na Grčku i na Mađarsku. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drukčija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje – rekao je De Maiziere.

Related Posts