EP izglasao rezoluciju o napretku Srbije i Kosova

Europski parlament je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao rezolucije o napretku Srbije i Kosova u kojima pozdravlja nastavak pristupnih pregovora sa Srbijom te normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, ističući da bi za te odnose pomoglo i kada bi sve članice priznale kosovsku neovisnost.

Zastupnici Europskog parlamenta pozdravili su napredak ostvaren prošle godine u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i pozvali su Beograd i Prištinu da krenu naprijed potpunim i pravovremenim provođenjem do sada postignutih dogovora, uz napomenu da je to jedan od uvjeta za ulazak Srbije u EU. Rezolucija o Srbiji usvojena je s 498  glasova za, 66  protiv i 70 suzdržanih, a za rezoluciju o Kosovu glasovalo je 403 zastupnika, 103 zastupnika protiv, a 104 ih je bilo suzdržano. “Šaljemo jasnu poruku: Srbija je na putu prema Europskoj uniji. Otvaranje prvog poglavlja u pristupnom procesu, zbog daljnje normalizacije odnosa s Kosovom, zasluženi je uspjeh za Srbiju “, rekao je EP izvjestitelj David McAllister (EPP). “Budućnost neovisnog Kosova leži u Europskoj uniji, ali Kosovo mora učiniti više u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te dati opipljive rezultate, također u gospodarstvu”, rekla  je izvjestiteljica Ulrike Lunacek (Zeleni / EFA).” Kosovo je jedina zemlja na zapadnom Balkanu čiji građani ne smiju slobodno putovati u EU više od tri mjeseca. To se mora promijeniti vrlo brzo, kako bi građanima osigurali da se ne osjećaju ‘zaključani'”, dodala je.
Zastupnici su naglasili da još pet zemalja članica nije službeno priznalo Kosovo,  a kada bi to učinile, dale bi doprinos većoj stabilnost u regiji i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Sastavljanju rezolucija o Srbiji i Kosovu svoj su doprinos dali i hrvatski eurozastpnici podnošenjem amandmana i u raspravi. Oni su istaknuli da Beograd treba osigurati bolji odnos prema nacionalnim manjinama te upozorili na važnost rješavanja graničnih pitanja, sudbine nestalih i suđenja za ratne zločine.

You may also like