Eni smanjio dividendu kako bi razliku uložio u razvojne projekte

Milano – Talijanski energetski div Eni najavio je isplatu znatno niže dividende temeljem rezultata poslovanja u 2015. godini, te manja ulaganja i prodaju imovine u razdoblju od 2015. do 2018., dok bi se proizvodnja trebala povećati.
U prezentaciji dugoročnog poslovnog plana, prvog značajnijeg na čelu s izvršnim direktorom Claudijem Descalzijem, talijanska je kompanija najavila da će dividenda temeljem ovogodišnjih poslovnih rezultata biti smanjena na 0,80 eura po dionici. Za prošlu su godinu isplatili 1,12 eura po dionici. Niže dividende trebale bi im u kontekstu osjetno nižih cijena nafte osigurati dovoljno sredstava za povećanje proizvodnje u budućnosti.

Energetski div pod kontrolom talijanske države preusmjerava pod Descalzijevim vodstvom fokus na aktivnosti istraživanja i proizvodnje i spada među pet kompanija koje su dobile dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora u hrvatskim teritorijalnim vodama Jadrana. Ostale uključuju Marathon Oil, OMV, Medoilgas i Inu.

Prema prezentaciji objavljenoj krajem prošlog tjedna, talijanska kompanija planira do 2018. povećati proizvodnju za 3,5 posto godišnje. U prethodnom planu poslovanja, za razdoblje od 2014. do 2017., bio je projiciran 3-postotni godišnji rast proizvodnje.

U istom će razdoblju Eni smanjiti investicije za 17 posto, na oko 48 milijardi eura, te prodati imovinu u vrijednosti ukupno osam milijardi eura, s tim da 70 posto te imovine namjeravaju staviti na prodaju prije 2016. godine.

You may also like