ENGIE mora isplatiti puni porezni iznos

 Francuski energetski div ENGIE mora luksemburškoj državi vratiti oko 120 milijuna eura nezakonito odobrenih poreznih olakšica, objavila je u srijedu Europska komisija.
Zahvaljujući aranžmanu s poreznim vlastima Luksemburga dvije kompanije u sastavu grupe ENGIE deset godina gotovo uopće nisu plaćale porez na dobit, utvrdili su u Bruxellesu.

Takvo rješenje nije bilo u skladu s europskim propisima jer im je osiguravalo nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju, upozorili su. “Zemlje članice ne mogu pojedine kompanije tretirati bolje nego ostale koje podliježu istim propisima”, upozorila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

“ENGIE mora početi plaćati porez na dobit u Luksemburgu kakav plaćaju i sve ostale komopanije”, dodala je. Komisija je utvrdila da su financijske transakcije između ENGIE-jevih luksemburških podružnica tretirane kao dug i kao dionički kapital, što je kompaniji omogućilo izbjegavanje plaćanja poreza na 99 posto dobiti generirane u toj zemlji.

Takva struktura predstavlja “umjetni aranžman financiranja koji nije održavao ekonomske činjenice”, upozorila je Vestager. U Bruxellesu su izračunali da je ENGIE time izbjegao porezne obveze u iznosu od oko 120 milijuna eura plus kamate, naglašavajući da je odgovornost za utvrđivanje točnog iznosa na luksemburškim poreznim vlastima.

Vestager je također pozvala zemlje EU-a da usklade porezne zakone s propisima EU-a, izražavajući zadovoljstvo prošlotjednom odlukom Luksemburga o izmjeni poreznog sustava. Luksemburg je u priopćenju istaknuo da je “primio na znanje” odluku Komisije, dodajući da okolnosti koje su dovele do poreznog aražmana s ENGIE-jevom “više ne korespondiraju s aktualnim duhom državnog i međunarodnog poreznog okvira”.

You may also like