Enghdal: Svijet ulazi u razdoblje trgovanja naftom bez američke kontrole

U većem dijelu razdoblja nakon 1945. godine svjetska je ekonomija bila pod kontrolom velikih angloameričkih naftnih kompanija, njihovih banaka i prijatelja u OPEC-u, posebice Saudijskoj Arabiji. Danas je ta osovina nepovratno slomljena.

Kada je u rujnu 2014. godine cijena nafte porasla na iznad 100 dolara za barel, Washington je imao iluziju kako bi u suradnji sa Saudijom mogao ponoviti manipulaciju smanjenjem cijene nafte kako bi Rusiju ekonomski bacio na koljena. Do prosinca te godine bilo je jasno kako je učinjen suprotni učinak, industrija nafte iz škriljaca u SAD-u bačena je na koljena. Bio je to prvi pokazatelj kako nešto nije u redu s mehanizmima kontrole koje je SAD desetljećima prakticirao.

Sada je više nego jasno kako je princ Muhamed bin Salman u taj posao išao, ne kako bi uništio rusku konvencionalnu proizvodnju, nego upravo kako bi se obračunao sa naftom iz škriljaca. Svjedoči tome i sastanak u Dohi iz travnja ove godine o zamrzavanju cijene nafte na siječanjskoj razini, koji je završio neuspjehom jer se u dogovor odbio uključiti Iran.

Smjene u državnim saudijskim energetskim kompanijama govore također tome u prilog. Saudija ne namjerava zamrznuti cijenu nafte, čak štoviše, namjerava se izmaknuti iz te industrije kako bi se namaknuo novac za projekt pretvaranja saudijske ekonomije u postnaftno gospodarstvo. Mnogi su se ponadali kako će sada završiti rat protiv škriljaca, međutim, OPEC je nastavio s politikom 45 dolara za barel.

S druge strane, ruski ministar energetike Igor Sečin prije nekoliko je dana za Reuters rekao kako je OPEC kao kartel prestao postojati jer se razdvojio na nekoliko frakcija od kojih neki žele ratovati protiv škriljca, a neki ne. Želja za smanjenjem proizvodnje trajat će prema procjenama najmanje tri godine, te će zasićenost tržišta nastaviti rasti, donosi Journal-neo.

Slamanje SAD-ovih mehanizama kontrole moglo bi imati i političke posljedice za naš svijet. Za početak, niska cijena nafte oslabljuje sposobnost nastavka financiranja Islamske države u Siriji i terorizma ciljem svijeta. Ova će situacija islabiti i stisak američkog dolara na svjetskom tržištu, osim možda na tržištu narkotika. Neminovan je i kolaps industrije nafte iz škriljaca.

Ostaje za vidjeti hoće li ruska rublja sa vlastitog naftnog tržišta ekspandirati na svjetsko tržište.

Autor je F. William Engdahl, američki geopolitički analitičar

Preveo i prilagodio: Ivan Brodić