Energy Invest Forum o investicijskim projektima u Hrvatskoj i regiji

Zagreb – Na Energy Investment Forumu u organizaciji Poslovnog dnevnika, tradicionalnoj konferenciji posvećenoj problematici razvoja energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i regiji, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ukratko je predstavio investicijske projekte u sektoru energetike u Hrvatskoj.

Tom prilikom su se prvi put javno u Hrvatskoj predstavile i kompanije koje namjeravaju istraživati jadranske rezerve ugljikovodika Što se tiče tvrtki koje će istraživati nalazišta ugljikovodika u Jadranu, Vrdoljak je naglasio da se radi o renomiranim svjetskim kompanijama. “Radi se o četiri milijarde kuna investicija u kojima država ne sudjeluje. S njima trebamo biti partner dugo godina. A što se tiče istraživanja kopna, tu ne očekujem ništa manje”, dodao je Vrdoljak i istaknuo kako se iprojekt LNG-a dobro priprema te da za Plomin C također postoji interes eminentnih tvrtki. “Ispada da je Vrdoljak neki naftni lobist, bezobraznik, a ja samo želim da rastemo na našoj proizvodnji”, kazao je ministar Vrdoljak. Istaknuo je kako je najveći pomak vidljiv upravo u sektoru obnovljivih izvora energije. Ilustrirao je to podacima prema kojima je Hrvatska 2012. na mreži elektrana koje isporučuju električnu energijuproizvodila 177 megavata, a 2014, godinu nakon što je on preuzeo Ministarstvo gospodarstvo, 412 megavata. “Zašto gasimo domaću energiju? Dinu, Dioki, Petrokemiju? Pomognite nam svi da investicije u energetici izvedemo na pravi put”, kazao je Vrdoljak. “Nitko ne voli Jadran više od mene. Tko si daje za pravo da više voli svoju zemlju nego ja?”, rekao je Vrdoljak i pozvao sve strane na javnu raspravu: od nevladinih organizacija do obrazovanih ljudi. “Ja samo volim Hrvatsku. Iskoristimo ono što imamo. A istraživanje plina i nafte ne samo da će nam donijeti zaradu, već i stotine, tisuće novih radnih mjesta te jeftiniju energiju za sve građane”, kazao je Vrdoljak. “Skupimo glave – ne treba se ustručavati reći što je problem, ali treba ponuditi rješenje. Svaki od projekata snosi rizik. Rizik je krenuti u takve projekte, ali najveći je rizik ništa ne raditi! Zato ja prihvaćam rizik za svaki od ovih projekata”, izjavio je na kraju Vrdoljak.

Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, ukratko je predstavila što se dogodilo unatrag godinu dana, otkako je Agencija osnovana. “Nismo očekivali toliku konkurenciju i interes za istraživanje na kopnu”, kazala je Dorić nakon što je jučer zatvoreno javno nadmetanje, a imena zainteresiranih bit će poznata za mjesec dana. Naglasila je da nijedna grana, pa tako ni turizam, ne može funkcionirati bez nafte i plina. “Alternativa ne postoji!”, kazala je Dorić. Nakon njezine prezentacije uslijedila je panel diskusija na temu ‘Regija u fokusu međunarodnih naftaša’, na kojoj su prvi put javno u Hrvatskoj govorili predstavnici kompanija koje namjeravaju istraživati jadranske rezerve ugljikovodika: Želimir Šikonja iz Ine, Timothy Allen iz OMV-a, Eric G. Hathon iz Marathon Oil Companyja te Marco Serazzi iz ENI-ja Hrvatska. Hathon iz Marathon Oila naglasio je kako su u istraživanju bitni ekološki standardi, o čemu njegova kompanija posebno vodi brigu. “Sigurno ste se zapitali što OMV radi ovdje. Za mnoge Europljane mi smo sinonim za benzinske postaje. No bavimo se i istraživanjem nafte, pa nas možete pronaći diljem svijeta: u Jemenu, Novom Zelandu, pustinjama Libije, Crnom moru..”, rekao je Allan iz OMV-a i naglasio kako na nevladine organizacije gledaju kao na svog partnera. Allen se također bavi zaštitom životne sredine, posebno morske, te zbog toga istražuje utjecaj industrije nafte i plina na morske sisavce. “Vjerujem da je ovo početak duge veze od koje će Hrvatska imati koristi”, dodao je Allen. Serazzi iz ENI-ja naglasio je kako su u Hrvatskoj prisutni još od 1980-ih, kada su sudjelovali u nekim istraživanjima Jadrana, te da su sredinom 1990-ih potpisali ugovor o suradnji s Inom.

You may also like