Energoinvest u problemima

Sarajevski Energoinvest, jedan od rijetkih prijeratnih giganata koji je opstao, nalazi se u poteškoćama. Plaće radnicima nisu uplaćene dva mjeseca, a kompanija ima problema sa naplatom već završenih poslova. Da problem postoji za Klix.ba je potvrdio i predsjednik sindikata Energoinvesta Almir Salihović. “Tačno je, plaće kasne dva mjeseca, ali ćemo krajem sedmice imati više informacija. U toku su određeni pregovori i ne bih izlazio u javnost s informacijama prije nego što oni budu okončani”, kaže Salihović.

Pojedini radnici obratili su se medijima tražeći da se problem aktuelizira kako bi se postiglo bilo kakvo rješenje. Kažu da su im porodice dovedene na rub egzistencije jer se posljednja dva mjeseca isplaćuju samo naknade za topli obrok i prijevoz. Oni odgovornom smatraju upravu preduzeća na čelu sa generalnim direktorom Enesom Čengićem. S druge strane, uprava Energoinvesta kaže kako su upoznati s problemima te da rade na njihovom rješenju. Uzrok novonastale situacije vide u dešavanjima u arapskom svijetu, prije svega u Libiji i Iraku. Naime, Energoinvest je u ovim državama imao ugovorene značajne poslove koji su ili otkazani ili ih je nemoguće naplatiti nakon što su obavljeni. “Mi, po obavezama, kasnimo dvije plaće prema našim zaposlenicima u BiH. Tačno je da Energoinvest ima finansijskih poteškoća još od početka rata u Libiji, dakle od prije četiri-pet godina kada smo u Libiji izgubili tadašnjeg blizu 80 posto tržišta”, kaže za Klix.ba direktor Energoinvesta Enes Čengić.

On dodaje da je Energoinvest nakon gubitka libijskog tržišta dobio velike projekte u Iraku u regiji Kurdistana, u Albaniji, Alžiru i Crnoj Gori, te da su uspjeli pozitivno poslovati. Do kašnjenja plaća došlo je i do zbog nemogućnosti da se naplate obavljeni poslovi u regiji Kurdistana u Iraku. Energoinvest je projekt okončao još prošle godine, ali se i dalje čeka na naplatu 10 miliona američkih dolara. Direktor Čengić kaže kako je lično nedavno posjetio Erbil, glavni grad Kurdistana, koji se bukvalno nalazi u ratnoj zoni. Sa regionalnom vladom pokušali su se dogovoriti modaliteti isplate duga. “Pošto nismo bili u mogućnosti da naplatimo potraživanja, mi smo se opredijelili da maksimalno sva raspoloživa finansijska sredstva usmjerimo u servisiranje aktuelnih projekata, jer da smo ta sredstava uložili u plate svi naši projekti bi bili ugroženi. A istina je da mi imamo 100 posto ugovorenost posla za 2015. godinu i stoga razmišljamo i donosimo odluke na strateškoj osnovi, te smo poduzeli sve korake kako bismo prevazišli ovu finansijsku situaciju koja je uzrok kašnjenja plata”, pojašnjava Čengić.

Radnici se pitaju i šta je sa benzinskim pumpama koje su prodate u Hrvatskoj te zašto novac nije uplaćen radnicima. “Mi smo uz odobrenje našeg većinskog vlasnika Vlade FBiH, putem Agencije za privatizaciju, objavili javni poziv za prodaju naših benzinskih pumpi u Hrvatskoj. Čitav postupak prodaje, dakle, ide preko Agencije za privatizaciju FBiH, ali zbog zakonskih propisa u Republici Hrvatskoj kojima je na određeni način blokirana imovina bh. firmi u Hrvatskoj, još uvijek na račun Energoinvesta nije uplaćeno ništa i očekujemo da se to uskoro desi. Ako uskoro jedini potencijalni kupac koji se javio na poziv, ne uplati novac, morat ćemo obustaviti ovaj poziv i dalje ćemo pitati našeg vlasnika da li da idemo u novi konkurs ili da odustanemo od prodaje. Ukoliko dođe do realizacije prodaje, mi ćemo dijelom novac iskoristiti za stimulisanje odlaska naših uposlenika u prijevremenu penziju, čime bismo rasteretili naše finansije u budućnosti”, kaže Čengić.

Radnike posebno brine najava da bi u procesu restruktuiranja određeni broj radnika mogao biti proglašen tehnološkim viškom. “Tačno je, to od nas traži i naš većinski vlasnik – Vlada FBiH, da mi moramo sprovesti proces restrukturiranja. Mi imamo namjeru, i u tom smjeru smo usvojili novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, da se sa sektorske prebacimo na projektnu organizaciju. Ovakav vid organizacije ima za cilj da u fokus stavimo naš bazični biznis, a to su dalekovodi i trafostanice. Za ostale popratne biznise izvršit ćemo usklađenje potrebnih resursa i zahtjeva tržišta. Iz toga ćemo vidjeti čime raspolažemo, ali Energoinvest je socijalno osjetljiva kompanija i mi ćemo svakako sve raditi u skladu sa važećim radnim propisima i procedurama i neće biti masovnog otpuštanja radnika. Mi ćemo predložiti našim uposlenicima više varijanti tako da niko neće završiti na ulici”, kaže Čengić. Energoinvest trenutno, upkros problemima, u Albaniji realizira projekt vrijedan 60 miliona dolara, u Alžiru 100 miliona dolara, a u Crnoj Gori 30 miliona dolara. (Klix.ba)