Energetski sektor snažnije potaknuo burze

Na europskim burzama u utorak ujutro cijene dionica su porasle, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje jačanju rudarskog i energetskog sektora. STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto, nakon što je jučer ojačao 0,3 posto. Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,6 i 0,8 posto.

Europske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi svih najvažnijih američkih burzovnih indeksa, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena nafte i sirovina. Jutros je cijena barela nafte na američkom tržištu porasla za daljnjih 0,7 posto, na 48,59 dolara, nakon jučerašnjeg skoka za gotovo 4 posto, jer se ulagači nadaju da će članice OPEC-a na sastanku 30. studenoga postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela porasla za 1,5 posto, na 49,63 dolara, najvišu razinu od kraja listopada. Zahvaljujući tome, jutros je STOXX Europe 600 indeks energetskog sektora porastao 1 posto. Još su snažnije, 3 posto, skočile cijene dionica rudarskih kompanija, kao što su Anglo American, BHP Billiton i Antofagasta, jer su cijene metala porasle između 1 i 2 posto.

I na azijskim burzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 1,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tjedan dana. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 18.162 boda, najvišu razinu od siječnja. Jutrošnji potres na sjeveru Japana imao je, kažu analitičari, samo ograničen utjecaj na tržište.

You may also like

0 comments