Energetski sektor pritisnuo burzovne indekse

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 0,29 posto, na 18.086 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 posto, na 2.126 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 5.199 bodova. Među najvećim je gubitnicima jučer bio energetski sektor, s padom od 0,6 posto, jer su i na američkom i na londonskom tržištu cijene nafte skliznule za 0,8 posto, s obzirom da nema naznaka smanjenja jaza između prevelike proizvodnje i slabosti potražnje.

U fokusu ulagača su poslovni rezultati kompanija koji nisu baš blistavi, ali ni loši. Nakon što je oko 7 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u proteklom tromjesečju zarade kompanija pale za 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali pad dobiti od 0,7 posto.

Ulagači se nadaju da će financijska izvješća kompanija pokazati da su zarade porasle po prvi puta nakon četiri kvartala pada, što bi opravdalo visoke razine cijena dionica. Ulagači su na oprezu i zbog predsjedničkih izbora u SAD-u 8. studenoga, ali i sve veće vjerojatnosti da će američka središnja banka do kraja godine povećati ključne kamatne stope.

Jučer je Stanley Fischer, potpredsjednik Feda, upozorio da bi ekonomska stabilnost mogla biti ugrožena zbog niskih kamatnih stopa i poručio da je središnja banka vrlo blizu svojim ciljevima u vezi zaposlenosti i inflacije. No, istaknuo je i da Fedu nije tako jednostavno povećati kamate. “Čini se da Fed želi povećati kamate ove godine i to će se vjerojatno dogoditi u prosincu”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Povećanje kamata ne ide u prilog tržištu dionica jer su njihove cijene, među ostalim, posljednjih godina rasle zbog niske cijene novca i niskih prinosa na druge investicije. I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,94 posto, na 6.947 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,73 posto, na 10.503 boda, a pariški CAC 0,46 posto, na 4.450 bodova.

You may also like

0 comments