Energetski sektor potaknuo burzovne indekse

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, ponajviše u financijskom sektoru jer se očekuje povećanje kamata Feda u skorije vrijeme, dok je energetski sektor ojačao zahvaljujući rastu cijena nafte. Dow Jones ojačao je 0,62 posto, na 18.281 bod, dok je S&P 500 porastao 0,43 posto, na 2.159 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 5.316 bodova.

Nakon dva dana pada, jučer su ti indeksi osjetno porasli, pri čemu su najviše, 2 posto, skočile cijene dionica u financijskom sektoru, kojemu bi koristilo povećanje kamata. A očekivanja da će američka središnja banka uskoro povećati ključne kamatne stope porasla su nakon što je objavljeno da je aktivnost u uslužnom sektoru SAD-a u rujnu dosegnula najvišu razinu u 11 mjeseci.

Nakon tih naznaka ubrzanja rasta gospodarstva, trgovci na tržištu novca povećali su izglede za povećanje kamata Feda u prosincu sa 63 na 65 posto. “Zahvaljujući iznenađujuće dobrim gospodarskim pokazateljima, čini se da bi Fed mogao povećati kamate krajem 2016. ili početkom 2017. godine. Dobri signali iz gospodarstva utjecali su i na povećanje procjena u vezi zarada kompanija”, kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

I dok je mogućnost skorašnjeg povećanja kamata pozitivno utjecala na financijski sektor, u sektoru nekretnina cijene su dionica jučer potonule 1,9 posto.

S druge strane, podršku tržištu pružio je rast cijena nafte na najviše razine u nekoliko mjeseci, nakon podataka koji pokazuju da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna pale više nego što se očekivalo, što je podržalo nadu ulagača u jačanje potražnje.

Zahvaljujući tome, S&P indeks energetskog sektora skočio je jučer 1,4 posto. Na europskim burzama su cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 posto, na 7.033 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,32 posto, na 10.585 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 4.489 bodova.

You may also like