Energetski sektor podupro burze, no raste zabrinutost za Kinu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli peti dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje jačanju energetskog sektora nakon snažnog skoka cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 67 bodova, ili 0,40 posto, na 17.073 boda, dok je S&P 500 porastao 0,09 posto, na 2.001 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,19 posto, na 4.708 bodova. S&P 500 indeks jučer je, po prvi puta od 5. siječnja, provirio iznad psihološki važne razine od 2.000 bodova, a njegov uspon peti dan zaredom ponajviše se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u energetskom sektoru.

Taj je sektor ojačao 2,4 posto jer su cijene nafte na američkom tržištu jučer skočile više od 5 posto. Cijena nafte na američkom tržištu porasla je oko 40 posto od kada je u veljači zaronila na najniže razine u 12 godina i to je glavni pokretač tržišta dionica posljednjih tjedana. S&P indeks energetskog sektora skočio je više od 23 posto otkako je polovicom siječnja zaronio na najnižu razinu u ovoj godini pod utjecajem strahovanja ulagača od posljedica usporavanja rasta globalnog gospodarstva. “Tržište se oporavlja, strahovanja su splasnula. Ulagači su bili previše pesimistični”, kaže John Manley, strateg u Wells Fargo Funds Management.

Smatra da su cijene nafte dotaknule dno i da to podržava oporavak energetskog sektora. No, ističe da je teško za očekivati daljnji značajniji rast cijena dionica jer je sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija završila, pa je manje vijesti koje bi mogle potaknuti tržište. S druge strane, podršku tržištu pružaju podaci koji ukazuju na ubrzanje rasta američkog gospodarstva, nakon usporavanja u posljednjem lanjskom tromjesečju.

I dok je energetski sektor jučer snažno porastao, tehnološki je oštro pao. Cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Alphabet i Facebook pale su između 1,1 i 2 posto, što je glavni razlog pada Nasdaq indeksa.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 6.182 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 posto, na 9.778 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 4.442 boda.

You may also like

0 comments