Energetski sektor pod pritiskom, nada u trgovinski dogovor na drugoj strani

Prevelika ponuda u odnosu na potražnju
Na svjetskim burzama cijene dionica ponovno su pale kao posljedica pritiska na energetski sektor nakon što su cijene nafte stagniraju. Stagnacija je uslijedila nakon što su jučer znatno pale zbog strahovanja ulagača od prevelike ponude, s obzirom na rekordnu proizvodnju ‘crnog zlata’ u SAD-u.

Cijena barela na američkom tržištu kreće se jutros oko 61,80 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 63,55 dolara, a indeksi su jučer opali drugi dan za redo jer su ulagači oprezni zbog poruka iz FED-a o tome kako nema promjene monetarne politike. Nakon redovne sjednice, Fed je u srijedu poručio da se rast gospodarstva nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta gospodarstva bliži desetoj godini. Mnogi analitičari smatraju da je stajalište Feda razumno.

Zahvaljujući tome dolar je na valutnim tržištima ojačao drugi dan zaredom.

Najviše su oslabile dionice u energetskom sektoru jer je cijena nafte na američkom tržištu opala 2 posto jer se ulagači boje prevelike ponude u odnosu na potražnju. S druge strane više od 350 kompanija deklariralo je bolje poslovne rezultate nego li se očekivalo pa je to pružilo podršku tržištima. Stoga su analitičari Reutersa poboljšali procjene za sljedeće razdoblje očekujući dogovor Kine i SAD-a oko kraja carinskog rata, te zbog ljetnog trgovanja koje je u pravilu mirnije nego li trgovanje u ostatku godine.

Rast indeksa posljednjih mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalnog gospodarstva.

Nije tajna kako američki predsjednik Donald Trump želi što prije postići sporazum s Kinom s obzirom na predsjedničke izbore koji se u SAD-u održavaju iduće godine i u kojima on želi osvojiti i drugi mandat.

Upravo novi sporazum s Kinom, oko kojega dvije strane pregovaraju već jako dugo, a svi najavljeni rokovi od strane Trumpa za njihov završetak već su prebačeni, jedan je od njegovih glavnih unutarnjih i vanjskopolitičkih aduta koji bi mu tabali olakšati put prema zacrtanom cilju.

Proteklih je mjeseci Trump najavljivao domaćoj javnosti skoro potpisivanje tog trgovinskog sporazuma, označujući ga kao veliki poklon Amerikancima, „o kojem će se pričati još godinama“.

Međutim planirani susreti s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i njihovo potpisivanje sporazuma već je više puta odgađano, a kada će do njihovog susreta s tim ciljem stvarno i doći, još je uvijek nepoznato iako se, nedvojbeno, stvar bliži svome kraju jer je to u interesu obiju strana.

You may also like

0 comments