Energetski sektor je dao tržištima pozitivan poticaj

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo odrediti hoće li Fed do kraja godine povećati kamate. Dow Jones oslabio je 0,07 posto, na 18.268 bodova, a Nasdaq indeks 0,17 posto, na 5.306 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,05 posto, na 2.160 bodova.

Rast cijena nafte, koje su u posljednjih sedam dana skočile gotovo 15 posto jer se ulagači nadaju smanjenju proizvodnje i jačanju potražnje, i jučer je podržao dionice u energetskom sektoru. No, na tržištu je vladao oprez jer će u petak biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluke čelnika američke središnje banke o ključnim kamatnim stopama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu broj novih radnih mjesta povećan za 175.000. “Energetski sektor dao je tržištu pozitivan poticaj, no ulagači su suzdržani uoči izvješća o zapošljavanju”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Budu li podaci o zapošljavanju bolji nego što se očekuje, porasle bi procjene u vezi povećanja kamata Feda do kraja godine. Nakon posljednjih naznaka ubrzanja rasta gospodarstva, trgovci na tržištu novca povećali su izglede za povećanje kamata Feda u prosincu iznad 60 posto.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

Na europskim burzama, pak, cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.999 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 posto, na 10.568 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 4.480 bodova.

You may also like