Energetski program Živog zida: Nacionalizacija energetskih kompanija kao socijalna mjera

Živi zid, stranka nacionalnog i socijalnog karaktera, poznata po zalaganju za nacionalizaciju INA-e, ali i ostalih energtskih kompanija, u svome se programu zalaže za uvođenje zabrane isključenja struje i vode te pravo na samostalno izdvajanje iz toplinskog sustava.

“Pravo na pitku vodu i električnu energiju elementarno je ljudsko pravo i nikome ne bi trebalo biti uskraćeno. Smatramo da je velik broj isključenih kućanstava rezultat prevelikih cijena struje i vode, s jedne strane i preniskih primanja građana, s druge strane. Taj problem ne može se i ne smije rješavati “suhim pipama” i zamračenim domovima. Upravo iz tog razloga naša stranka kao jednu od osnovnih točaka našeg programa predviđa zabranu tih, za građane, okrutnih mjera. Upravo s ciljem da ukažemo na taj problem kao politički, a ne osobni, jer radi o velikom, a ne malom broju pogođenih kućanstava, snimali smo akcije ukapčanja struje i vode građanima.”, ističu iz Živog zida.

“Po trenutnom zakonu stanar pojedinac ne može se izdvojit iz sustava kolektivnog grijanja putem toplane koji je evidentno skup i neučinkovit, te je time ljudima oduzeto pravo na slobodan izbor načina grijanja. Prisiljeni su pod prijetnjom ovrhe plaćati račune za grijanje toplani bez mogućnosti samostalnog izdvajanja. Zbog toga su mnogima blokirani računi, a nekima je došla i ovrha nad jedinom nekretninom i prijeti im deložacija. Zakoni koji oduzimaju ljudima pravo na slobodu izbora, odnosno na koji će se način grijati i hoće li se uopće grijati suprotni su demokratskim načelima. Tražimo da se zakonski omogući svakom sustanaru koji se želi izdvojiti iz toplinskog sustava pravo na besplatan izlazak iz sustava kolektivnog grijanja. Najveći apsurd u cijeloj situaciji jest u tome da ako neku uslugu ne plaćate – isključe vam ju, kao npr. telefon, struju ili vodu. Međutim, ako ne možete plaćati grijanje koje ne želite, a ne daju vam da se s njega isključite, toplana kreće s postupkom deložacije.”, navode iz Živog zida.

You may also like