Energetski program i ciljevi koalicije Reformista i Naprijed Hrvatske

Odgonetnuti program i ciljeve u pogledu energetike i zaštite okoliša koalicije “Uspješna Hrvatska” i to koalicije stranaka “Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez” bivšeg predsjednika Ive Josipovića i “Narodne stranke – Reformisti” bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića nije bio nimalo lagan zadatak jer koalicijski program dosad nije objavljen.

Tek se, vrlo šturo, mogu iščitati stavovi pojedinačnih stranaka. Stranka Ive Josipovića po pogledu energetike ističe samo sljedeće: “Geopolitički položaj i prirodna bogatstva daju nam velike izglede u energetici i transportu.”, dok je u pogledu zaštite okoliša sastavljeno nešto više rečenica: “Za nas briga o okolišu nije uzgredna politika već promišljeni stav prema održivom razvoju. Bogati prirodni resursi su nasljeđe koje smo posudili od naših potomaka. Zalagat ćemo se za stroge standarde zaštite prirode i očuvanja njenog sklada, za ekonomsku politiku održivog razvoja. Hrvatska nije slučajno “lijepa naša” i to je dio našeg identiteta koji ćemo snažno braniti i čuvati od agresivnog i nepopravljivog izrabljivanja.”.

U trećem poglavlju pod nazivom “Zaštita okoliša, prirode i prostora” izbornog programa stranke Radimira Čačića navodi se sljedeće: “Cilj našeg djelovanja je očuvanje i unapređenje okoliša i održivo korištenje prirodnih resursa. Fondove EU za okoliš treba koristiti uz zaštitu voda, obnovljive izvore energije, eko poljoprivredu, energetske uštede u zgradarstvu i u poticanju razvoja zelenog gospodarstva. U raspolaganju prostora potrebna je značajna koordinacija aktivnosti različitih sektora, kao npr. energetike, poljoprivrede, turizma, industrije, graditeljstva i drugog, kako bi se očuvale i unaprijedile prostorne vrijednosti koje su jedan od najkvalitetnijih hrvatskih resursa. Posebnu pažnju traži Jadransko more, priobalje i otoci.”. (Croenergo.eu)

You may also like