Vlada RH povećava namete i tako hrvatskim građanima nastoji svaki sljedeći dan života učiniti gorim od jučerašnjeg. Od iduće godine svim iznajmljivačima apartmana i stanova nametnuta je obveza energetskog cerfiticiranja objekata. U protivnom čekaju ih visoke kazne. Izravnu financijsku korist od ovog nameta neće imati samo vlast, nipošto, tu je i kasta energetskih certifikatora kojih se namnožilo točno 1844 (što fizičkih, što pravnih osoba). Na svakom izdanom certifikatu utržit će od 900 do 2500 kuna.

Vlada je političkim dekretima, uspostavom licencnog, netržišnog, klijentelističkog statusa odredila potražnju i položaj certifikatora. No tržište nekretnina je desetkovano. Ne gradi se i ne prodaje kao što se gradilo i prodavalo prije, a certifikatori navikli lagodno živjeti uljuljkani na valu vladinih obećanja da će za njih uvijek biti posla. Zamislite razočaranja. Izjalovila se stvar. Stoga je bilo logično za očekivati ovakvu mjeru kojom se njihov utjecaj širi unutar postojeće domene, a sve kako bi očuvali svoj položaj i ostvarili materijalnu korist. Naravno, na štetu onih koje zakon (vlast) sili da od njih kupuju certifikate. Jučer smo imali zakonsku obvezu certificirati novogradnju i stanove koji se prodaju, iduće godine to će dodatno biti i svi objekti koji se iznajmljuju, a one iza možda i svi redom izgrađeni objekti – stanovi i kuće u kojima živite, vikendice koje vam stoje prazne veći dio godine i drugo. Stoga razmislite dvaput prije no što razvučete jalni osmijeh sretni što će država nekoga klepiti po džepu, jer sutra bi mogla i vas.

Dakle jasno je da ova obveza šteti najmodavcima jer ih košta novaca, a koristi kleptokratsko-kronističkoj klijenteli koja zarađuje na nečemu što na tržištnim osnovama realno ne bi ni postojalo. Ova veza mogla bi se grublje definirati i kao fašistička. Svi koji nisu u milosti vlasti realno su u nemilosti, a oni koji su u milosti žive jako dobro od ovakvih transfera. Trošak certificiranja prelit će se na visinu rente, što će u izvjesnoj mjeri utjecati i na rast crnog tržišta, piše bloger Kapitalac.

Dok će jedni najmodavci kalkulirati da čim prije ishode certifikat, kako bi pretekli konkurenciju u potrazi za najmoprimcem, drugi će svoje najmoprimce tražiti na crnom tržištu te se nižom cijenom suprotstaviti prvima koji pristaju pokoravati se kleptokratsko-kronističkim pravilima igre. Sve koji ne pristanu pokoriti se nazivat će, dakako, nelojalnom konkurencijom, lobirat će se za postroženje regulative, za jače inspekcijske nadzore i drugo. A možda bude i kakva nova nagradna igra “Prijavi nelegalnog iznajmljivača, i osvoji 100.000 kuna” kojom će država vaše najbliže susjede nastojati pretvoriti u neku vrstu freelancing inspektora (naravno bez plaće i prijave na mirovinsko i zdravstveno). Nešto slično radilo se i u bivšoj državi kada je vlast huškala ljude da jedni druge prijavljuju zbog viceva na njen račun.

Ako ne želite sudjelovati u ovoj farsi i financirati prokletu kleptokratsko-kronističku mafiju preporučam da svoj smještaj registrirate na Airbnb ili ostanete u potpunosti ispod radara.

Izvor: https://kapitalac.wordpress.com/2015/09/11/namet-iznajmljivacima-profit-certifikatorima/

Related Posts