Energetska zajednica suspendirala sankcije BIH

Energetska zajednica suspendirala je sankcije Bosni i Hercegovini koje joj je uvela prošle godine na sastanku u Tirani. Ta odluka donijeta je na današnjem 14. ministarskom sastanku Energetske zajednice održanom u Sarajevu.

Energetsku zajednicu čine zemlje Evropske unije i devet država sa područja zapadnog Balkana, uključujući i Gruziju, koja je svoje pristupno članstvo potpisala na današnjem sastanku. Bosna i Hercegovina je bila jedina zemlja kojoj je Energetska zajednica uvela određena ograničenja koja su je mnogo koštala, prema riječima državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića.

“Ove mjere svakako  su kočile BiH. Nismo mogli konkurisati za bilo koje projekte i fondove iz plinskog sektora, nismo imali pravo glasa, nismo mogli koristiti sredstva za financiranje u okviru Energetske zajednice“, dodaje.

Sekretar Energetske zajednice Janez Kopač kaže da je EU postavila uvjet BiH. „I što je najvažnije EU, koja otvara dijalog s BiH, postavila je kao uvjet da ako ne možete poštovati obaveze po Energetskoj zajednici u kojoj ste već član, onda nema ni drugih pregovora. Rješenje tog pitanja nije vezano samo na te mjere nego je od šireg značaja“, dodaje.

You may also like

0 comments