Energetska učinkovitost postiže se i boljom kućnom fasadom

Zagreb – Kvalitetno napravljena fasada jedan je od glavnih preduvjeta ugodnog i kvalitetnog življenja. Stanovanje u kući u kojoj je ljeti prevruće, a zimi prehladno u današnje doba nije opcija i naprosto je nezamislivo. Vlažni prostori također bi trebali biti prošlost jer moderni građevinski standardi uključuju toplinsku izolaciju vanjske ovojnice (fasade).

Riječ je o jednom od najvažnijih elemenata toplinske zaštite objekta koji mnogostruko utječe na ugodnost boravka u spomenutom prostoru, osjetno produljuje vijek trajanja građevine, štedi toplinsku energiju, a uz to ima i nezanemarivu estetsku funkciju. Naime, bez toplinske izolacije zidovi su izloženi velikim temperaturnim razlikama i naprezanjima koja vremenom uzrokuju slabljenje struktura i oštećenja. Zbog razlike u temperaturi između hladne stijenke vanjskog zida i zagrijanog zraka u prostoriji dolazi do kondenzacije i vlage u unutrašnjosti objekta te pojave gljivica i plijesni.

Neodgovarajuća izolacija utječe i na povećani utrošak toplinske energije te je prije ugradnje novog energetski učinkovitog sustava grijanja potrebno spriječiti njezino nepotrebno rasipanje. Rezultati modeliranja mogućeg smanjenja iskorištavanja energije za grijanje i hlađenje u obiteljskim kućama u Hrvatskoj koje je provelo Ministarstvo graditeljstva pokazuju da se izvedbom toplinske izolacije fasade mogu ostvariti uštede i do 80 posto. (Večernji list)

You may also like