Home TribinaAnalize Energetska tranzicija potaknut će rast potražnje za bakrom

Energetska tranzicija potaknut će rast potražnje za bakrom

by Energypress.net

Analiza Trafigure

Potražnja za bakrom snažno će porasti u idućih deset godina zahvaljujući električnim vozilima, energetskoj infrastrukturi, umjetnoj inteligenciji i automatizaciji, procjenjuje trgovačka kuća Trafigura Energetska tranzicija i nove tehnologije poput umjetne inteligencije i automatizacije već su poboljšali izglede potražnje za metalom koji odlično provodi električnu energiju.

U idućih 10 godina bit će izvor najmanje 10 milijuna metričkih tona dodatne potrošnje, izračunali su u Trafiguri. Otprilike trećinu nove potražnje generirat će sektor električnih vozila, napominje voditelj analize metala u švicarskoj kompaniji Graeme Train.

Poticaj potražnji za bakrom bit će i industrijalizacija i urbanizacija u zemljama u razvoju, posebice u Indiji gdje potrošnja po stanovniku trenutno iznosi samo pola kilograma, ističe voditelj analize u Trafiguri. U Kini i razvijenim gospodarstvima iznosi 10 odnosno sedam kilograma, napominje.

Ubrzana proizvodnja električnih vozila, solarnih panela i ulaganja u mrežu u Kini i oporavak kineske industrije već su potaknuli potražnju za bakrom koji se najviše koristi u energetskoj i građevinskoj industriji.

Ti su faktori u kombinaciji s tijesnom opskrbom pročišćenim bakrom i i koncentratom bakra podigli cijene tog metala na londonskoj burzi LME na najvišu razinu u posljednje dvije godine, blizu 10.000 dolara po toni.

Izvori u industriji bakra kažu da je poskupljenje dijelom rezultat pada zaliha u skladištima registriranim na LME-u, za čak 35 posto u odnosu na listopad prošle godine, na 121.200 tona.

Dodatni poticaj cijenama bila je i tijesna opskrba koncentratom bakra nakon zatvaranja rudnika Cobre u Panami u vlasništvu kompanije First Quantum’s Minerals i procjene rudarskog diva Anglo Americana o smanjenoj proizvodnji.

U takvim uvjetima neki analitičari sada očekuju značajnu nestašicu na tržištu, od oko 26 milijuna tona u ovoj godini.

Related Posts