Energetska potražnja podigla njemačku industriju

Snažna inozemna potražnja poduprla je oporavak njemačkih industrijskih narudžbi u ožujku, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

Sezonski prilagođene nove narudžbe u njemačkoj industriji poskočile su u ožujku 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestilo je ministarstvo. Motor tog rasta bila je inozemna potražnja koja je poskočila 4,3 posto, zahvaljujući ponajprije 6,2-postotnom rastu potražnje iz zemalja izvan eurozone. Potražnja u zoni primjene zajedničke europske valute uvećana je za skromnijih 1,1 posto.

Domaća je potražnja smanjena 1,2 posto, utvrdili su u ministarstvu.

U prvom tromjesečju u cjelini narudžbe su porasle skromnih 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, poduprte 2,0-postotnim povećanjem inozemne potražnje. Domaća je potražnja smanjena 1,3 posto, pokazuju podaci ministarstva. “U cjelini gledano, godina je počela solidno kada su u pitanju industrijske narudžbe. Unatoč pogoršanom vanjskoekonomskom okruženju njemačka industrija zabilježila je zamjetno veći broj narudžbi iz inozemstva”, konstatiraju u ministarstvu.

“U posljednje su vrijeme poslovna očekivanja u prerađivačkoj industriji dodatno poboljšana pa u tom sektoru valja očekivati nastavak umjerenog uzlaznog trenda”, dodaju.

 

You may also like