Energesko povezivanje Rusije i Irana mimo Bospora?

Stručnjak za portal „Svobodnaja pressa” razmatra mogućnost ostvarivanja projekta izgradnje kanala za prolazak brodova od Kaspijskog jezera do Perzijskog zaljeva.

Rusija i Iran razmatraju pitanje o probijanju kanala za prolazak brodova između Kaspijskog jezera i Perzijskog zaljeva, izjavio je 8. travnja veleposlanik Irana u Rusiji, Mehdi Sanai na susretu sa studentima Sanktpeterburškog državnog sveučilišta.   Još 2012. godine ovu ideju je najavio ministar energetike Irana, Medžida Namdžu. Tada je vrijednost projekta procijenjena na 7 milijardi dolara.

Povezivanje Kaspijskog jezera sa Perzijskim zaljevom moguće je samo ako se preko cijelog teritorija Irana probije kanal. Privlačnost projekta za Rusiju uglavnom leži u tome što će kanal omogućiti najkraći put do Indijskog oceana, zaobilazeći turske tjesnace, Bospor i Dardaneli, piše „Svobodnaja pressa”.

Direktor odjela za Srednju Aziju i Kazahstan, Instituta zemalja Zajednice nezavisnih država, Andrej Grozin smatra da, iako je ovu ideju teoretski moguće ostvariti, teško da će ona biti realizirana u skorije vrijeme. „Ako postoji želja i veliki novac može se prokopati bilo što. Ne postoje podaci o tome da je projekt nemoguće realizirati. Ali u sadašnjoj situaciji njegova realizacija je pod znakom pitanja, usprkos privlačnosti same ideje. Sada bi prema najskromnijim procjenama cijena projekta bila najmanje 10 milijardi dolara”, smatra Grozin.

On je dodao da trenutno ni Rusija ni Iran ni Kina nemaju slobodna sredstva za ostvarivanje ovog projekta, koji bi trajao najmanje 10 godina, a mogao bi se isplatiti tek 5-10 godina poslije završetka izgradnje. „U sadašnjoj geopolitičkoj situaciji zaobilazak turskih tjesnaca, Bospora i Dardanelija izgleda vrlo privlačno, ali ipak to nije dovoljan motiv da se strane odluče na takav rizik i u skorije vrijeme počnu sa radovima”, smatra stručnjak.

On je ostavio mogućnost da bi izgradnja kanala mogla postati aktualna za nekoliko godina, ako se integracija euroazijskog prostora bude odvijala uspješno, ako zaista budu poduzete mjere za povezivanje projekata Euroazijske ekonomske unije sa kineskim prometnim konceptom uz uključivanje Irana i ako porastu šanse za realizaciju koridora „Sjever-Jug”.

 

You may also like