Emocionalni apel Angele Merkel za stvarni uspjeh

Angela Merkel na kongresu CDU-a nije došla s pripremljenim govorom. Ali je imala što reći delegatima Kršćansko-demokratske unije. Bio je to djelomično emocionalan apel, smatra Christoph Strack.

Šefica CDU-a podsjetila je na svoju rečenici: „Uspjet ćemo“, koju je izrekla koncem ljeta i zbog koje je otada često na meti kritika. I ponovila je tu rečenicu. „Mogu to reći jer je sastavni dio identiteta naše zemlje da realiziramo velike stvari.“ Integraciju izbjeglica usporedila je s velikim projektima poput obnove nakon Drugog svjetskog rata i procesom obnove istoka Njemačke nakon ujedinjenja. S projektima cijelih generacija. Ali i projektima koji su bili uspješne priče. Ali kako je to rekla… Merkel je kao rijetko kad pogodila genetski kod svoje stranke i CDU ju učinila ponosnom. Preko slova „C“ u imenu Kršćansko-demokratske unije (CDU, Christlich Demokratische Union) ona je došla do prihvata izbjeglica. „Ne dolaze mase ljudi, već pojedini ljudi.“ Bio je to onako usput i pozdrav u smjeru Münchena, na adresu sestrinske stranke CSU (koja se zalaže za rigorozniju politiku oko izbjeglica, nap. ur.). Govor Angele Merkel otkrio je pritom znatne promjene u njezinom dosadašnjem kursu. Merkel je na stranačkom kongresu „prodavala“ stvari koje tek želi iskamčiti kod socijaldemokratskih koalicijskih partnera. Duže vrijeme boravka u prihvatnim centrima, više protjerivanja, više davanja u naturi, a manje u novčanom obliku. I bez obzira na naglašavanja humanosti i otvorenosti: Merkel je ponovno izgovorila onu čudnu rečenicu koju je izrekla i na stranačkom kongresu CSU-a nedavno u Münchenu: Ljude se može protjerivati i s prijateljskim izrazom lica. Ona to tako i misli.

Svi govornici koji su nastupili nakon Angele Merkel, hvalili su kancelarku i zahvaljivali joj. Ali neki su progovorili i o svojim brigama: o drugačijoj politici prema izbjeglicama od strane mnogih drugih zemalja članica EU-a, o opterećenju njemačkih općina, o kulturološkim izazovima. U tom je kontekstu “sjela” i primjedba Angele Merkel kojom je ponovila kako „multikulti“ društvo nije rješenje. Na tom se mjestu ona “prebacila” u predizborni modus i upozorila na “multikulti” kao “zamazivanje očiju”. A “pobuna” delegate CDU-a? Prije kongresa je ona bila sigurno prizivana, i to ne samo medijski. Kritičari iz srednjeg sloja stranačke hijerarhije su tu, ali su se pokorili. Delegati stranačke baze su tu puno bliže predsjednici. Samo dva glasa protiv stranačkog papira u kojem se ne spominje ni gornja granica za prihvat izbjeglica, a ni ograničenje njihovog broja. Bio je to dobar, jak govor. U svakom toku misli europski govor. Merkel vrlo dobro poznaje CDU i zna da mora pridobiti i one malodušne. Žena kojoj se višestruko predbacivalo kako je čekanje da se stvari same od sebe riješe njezin politički stil, pokazala se kao žena koja ulijeva hrabrost, kao žena koja objašnjava ono što je moguće.

Isto tako i stranka zna što joj znači Merkel. Već i prije nego što je trebala održati govor, ona je otišla do pulta da riješi neke formalnosti. I već tada su je delegati pozdravili više-minutnim aplauzom – sve dok ona nije primijetila: „Ali nisam još ništa napravila.“ Merkel i CDU, CDU i Merkel, oni su se približili jedno drugom jučer u Karlsruheu. Ne samo vrh, već i cijela stranka njezinu sudbinu povezuje s otvorenošću za izbjeglice i odlučnosti za njihovom integracijom. To i nije tako loše.

 

You may also like

0 comments