Emmanuel Macron u vladi obećao novu dinamiku

Novi francuski centristički predsjednik Emmanuel Macron odlučio je odgoditi za srijedu predstavljanje svoje prve vlade, koja bi trebala donijeti “političku obnovu”, kako bi temeljito provjerio buduće ministre prije nego ih imenuje, objavila je u utorak Elizejska palača.

“U skladu sa svojim obećanjima da će unijeti moral u politički život”, predsjednik je želio “vrijeme za provjeru”, ponajprije “fiskalne situacije” i mogućih “sukoba interesa” predviđenih osoba, navodi se u priopćenju.

Kada budu odobreni, novi ministri “obnašat će svoju funkciju u vladi na besprijekoran način”, dodaje se. Ispitivanja su pokazala da 75 posto Francuza vjeruje da su njihovi zastupnici i politički čelnici korumpirani. Prvi sastanak vlade održat će se u četvrtak ujutro.

Među prvim zadacima vlade je prijedlog zakona o uvođenju morala u javni život, odnosno “zabrana nepotizma za parlamentarne zastupnike”, što je jasna aluzija na skandal koji je doveo do poraza konzervativnog kandidata za predsjednika Francoisa Fillona zbog fiktivnog zapošljavanja članova njegove obitelji.

Macron je u ponedjeljak za premijera imenovao Edouarda Philippea, 46-godišnjeg zastupnika umjerene desnice, gotovo nepoznatog široj javnosti, koji je obećao “novu dinamiku”.

You may also like