Emmanuel Macron podigao svjetske burze

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i uvjerenju ulagača da će na predsjedničkim izborima u Francuskoj pobijediti favorit tržišta Emmanuel Macron.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,3 posto, na 21.006 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 2.399 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 6.100 bodova. Rast cijena dionica treći tjedan zaredom i rekordni doseg S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 14,7 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine. Pozitivno je na tržišta utjecao i podatak da je u travnju u SAD-u broj radnih mjesta povećan za 211.000, znatno više u odnosu na 79.000 mjesec dana prije i više nego što su analitičari očekivali.

Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula na 4,4 posto, najnižu razinu u gotovo 10 godina, što ukazuje na nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada. U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke poručili da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih poruka ulagači su zaključili da Fed ostaje pri svojem planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji 75 posto izgleda da će Fed povećati te kamate već u lipnju.

Povećanje kamata obično loše utječe na tržište kapitala, no sada ulagači vjeruju da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje cijene novca. “Premda postoje bojazni da se rast gospodarstva ne ubrzava toliko koliko su se ulagači nadali, podaci s tržišta rada pokazuju da je gospodarstvo u dobrom stanju”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su ulagači odahnuli nakon što je na predsjedničkim izborima u Francuskoj uvjerljivo pobijedio favorit tržišta Emmanuel Macron. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku više od 2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u 17 mjeseci.

Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, dok su u Šangaju cijene dionica pale oko 0,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati na dobitku 0,3 posto. Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se pobjedi Macrona u drugom krugu predsjedničkih izbora s uvjerljivih 66 posto glasova, dok je liderica krajnje desnice Marine Le Pen, koja je najavljivala referendum o izlasku Francuske iz eurozone i EU, dobila 34 posto.

Premoćna pobjeda 39-godišnjeg bivšeg bankara donijela je veliko olakšanje ulagačima koji su strahovali od još jedne pobjede populizma nakon glasovanja o izlasku Velike Britanije iz EU-a i trijumfa Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. “Politički rizici u Europi smatraju se glavnom temom u ovoj godini. No, u ožujku je na izborima u Nizozemskoj izgubio zagovornik izlaska iz EU, a sada su i rizici od predsjedničkih izbora u Francuskoj uklonjeni”, kaže Norihiro Fujito, strateg u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Preostaju, kaže, još samo parlamentarni izbori u Njemačkoj u rujnu, no kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel se oporavljaju. “Politički rizici u Europi jenjavaju”, zaključuje Norihiro Fujito. Pozitivno na tržišta utječe i rast cijena nafte, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 5 posto i zaronile na najniže razine od studenoga prošle godine.

 

You may also like

0 comments